Stäng fönster Stockholm kn, SOFIA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Sofia kyrka ligger på en höjd i norra delen av Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm. Mot söder och väster är utsikten över Stockholm anslående. Genom sitt höga läge är kyrkan väl synlig och utgör en karakteristisk siluett för denna del av Söder. Vitabergsparken avgränsas i norr av Skånegatan. Här ligger flerfamiljshus i fem våningar byggda under 1900-talets första decennier. Under 1800-talets sista decennier revs de flesta träkåkar som låg på Hvita Berget, många i dåligt skick, och parken började anläggas. De egentliga anläggningsarbetena började 1895 och området närmast kyrkan var färdigt 1910. En del av de envåniga stugorna, de flesta byggda på 1700-talet, har bevarats och ger området en speciell prägel.

Kyrkan ligger inom Vita Bergen, ett område av riksintresse för kulturmiljövården