Stäng fönster Borås kn, SJÖBO KYRKA KYRKOMILJÖ, BORÅS, Västra Götaland

Beskrivning
Sjöbo kyrka ligger på en kulle i stadsdelen Sjöbo, strax norr om Borås centrum vid Fristadsvägens östra sida. Från kullen har man utsikt över Sjöbo och dess centrumanläggning, Sjöbo torg, på andra sidan vägen. Sjöbo är en stadsdel uppförd i huvudsak mellan 1956-62 och planerad med grannskapsenheter kring torget. Vid torget ligger ett högt, gult punkthus från 1960 av arkitekt E. Gustafsson, Centrumskrapan, men i övrigt består bebyggelsen mest av trevånings lamellhus, putsade eller med tegelfasader. Området är utvalt som en värdefull kulturmiljö. Norr och söder (Sjöbo klint) om kyrkan ligger bostadskvarter från denna tid, men Sjöbo breder i övrigt ut sig på västra sidan av trafikleden, eftersom ett stort och starkt kuperat skogsområde sträcker sig österut, med bland annat vandringsleden Knalleleden.

Längs den asfalterade, smala uppfarten till kyrkan, Klintesväng, ligger Sjöbo daghem, kallat Nävergården. Mitt emot daghemmet, på östra sidan av infarten, har de en stor lekyta med gräs och björkar. Tomterna är hägnade med lågt Gunnebostängsel. Barnens ljud under leken blandas med trafikledens brus. Daghemmets och kyrkans parkering är en och samma och belägen omedelbart i sydöst i anslutning till foten av kyrkkullen. Norr om parkeringen är Kyrkans hus uppfört i skogskanten. Söder om församlingshemmet, bakom lekparken, stiger en skogskulle med tall och björk. Man anar en djup dal bakom höjden, då trädklädda berg skymtar i fjärran mellan träden.

DAGHEM, "NÄVERGÅRDEN"
Byggnaden är ett stort vinkelhus med källare ovan mark och 1 ½ våning. Huset är uppfört 1936, men det har snarare drag av 1800-talet med ljust målad locklistpanel och spröjsade, höga fönster med jämna mellanrum längs hela byggnaden och mansardtak med röda takpannor. Detta beror enligt uppgift på att den är byggd av återanvänt virke från den gamla prästgården vid Caroli kyrka, byggd kring 1830. Den ersattes av två nybyggda prästgårdar och var så stor att den räckte till två församlingshem, ett i Sjöbo och ett i byn Viared. I Sjöbo hölls gudstjänster här fram till kyrkans uppförande och därefter var det församlingshem till 1981, då Kyrkans hus byggdes. Idag används det som daghem och kallas Nävergården. På norra gaveln är entrén med ett tegeltäckt skärmtak med fronton, stöttat av fyra runda, smala pelare. Över entrén sitter ett runt, spröjsat fönster. Källarvåningen når nästan full höjd åt väster då marken sluttar och fasaden där är av gråmålad betong med många fönster.

FÖRSAMLINGSHEM, "KYRKANS HUS"
Kyrkans hus byggdes 1981 och är en tvåvånings tegelbyggnad i vinkel med ungdomsgård, expedition, församlingssalar och barnverksamhet. Huset har brunt fasadtegel, sadeltak med rött tegel och grå träpanel på gavelröstena, samt ett större parti med ljust aprikosmålad träpanel i hörnan i ett parti som når över båda våningarna. Fönstren är vita av metall och sitter som fönsterband längs takfoten på östra längan, samt sju stående rektangulära i rad på undervåningen och i rader men med mellanrum på den norra längans båda våningar åt gården. Entréerna har plåtklädda skärmtak på pelare.