Stäng fönster Norrköping kn, TÅBY SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Socknen
Tåby är en medeltida sockenbildning och omnämns 1341 som Taby. Socknen är belägen på Vikbolandet vid innersta viken av Slätbaken vid Göta kanals utlopp. Vikbolandet tillhör östra Östergötlands odlingsbygd och huvudnäringen har varit åkerbruk. Södra delen av socknen upptas av Ramundebergets östra och norra delar. Ramunderborgen, som är belägen på Vikbolandets högsta bergsparti, tillhör en av landets större fornborgar. På norra sidan av Bråviken har sockenallmänningen legat med bl a marmorfyndigheter. Inom socknen passerar den äldre landsvägen mellan Söderköping och Vikbolandet. I Tåby inrättade lagmannnen och friherren Fredrik Jakob Funck 1852 det första enskilda sockenbiblioteket. Bland socknens större gårdar intar Mems säteri en särställning. Mems kanalsamhälle har vuxit fram runt enkelslussen ”Bengt Erland Sparre”, som anlades 1832 och avslutade Göta kanal. Vid Mem har det funnits en rad tidiga fabriksinrättningar; tegelbruk, tvålfabrik, såpsjuderi, tobaks- och ättiksfabriker. Ytterligare ett tegelbruk, Beatelunds tegelbruk, anlades i slutet av 1880-talet.
Kyrkomiljön

Tåby kyrkby är belägen ca 15 km sydost om Norrköping och ca 5 km norr om Söderköping på en flack grusås omgiven av ett öppet odlingslandskap. Vid vägkorsningen för vägen mot Östra Husby och vägen mot Mem har under senare tider en villabebyggelse vuxit fram. Utmed den äldre vägsträckningen mot Mem ligger skolbyggnader, f d sockenstuga och f d klockarebostad. Skolan som fortfarande är i bruk består av en äldre byggnad av trä från år 1900 kompletterad med senare byggnader. Samtliga skolbyggnader är försedda med gulmålade träfasader. Norr om kyrkan är den f d prästgården belägen med mangårdsbyggnad från mitten av 1800-talet. Tåby gårds marker gränsar mot kyrkogården i söder. Sydöst om kyrkan, på andra sidan landsvägen, låg kyrkstallarna fram till 1953, då de revs.