Stäng fönster Lysekil kn, LYSE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
LYSE KYRKA ligger väl synligt i det omgivande landskapet på en kyrkplan på en förhöjning i en mindre dalgång som strax söder om kyrkan ansluter till en havsvik, Trälebergs kile. Strax öster om kyrkan ligger församlingshem, två ekonomibyggnader och ett äldre kyrkstall. Norr om kyrkokullen ligger kyrkogårdar. Omedelbart nedanför kyrkoplanen i söder löper en mindre landsväg, som delar kyrkomiljön i en äldre och en yngre del. Den äldre delen är den som ligger på andra sidan vägen i förhållande till kyrkan, med Lyses äldre kyrkogård och ruinen efter den gamla kyrkan.
Marken i dalgången är uppodlad, och gårdsbebyggelse finns omedelbart öster om kyrkplatsen. Dalgången är omgivet av bergspartier och hela landskapet är mycket typiskt för det bohuslänska kustlandskapet.