Stäng fönster Malung-Sälen kn, FORS KAPELLS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Kapellet är anlagt på västra sidan om Västerdalälven och öster om riksvägen som genomkorsar Östra Fors. Det bildar en sammanhållen miljö med kyrkogården och den f.d. prästbostaden. Kapellet, klockstapeln och prästbostaden är uppförda på krönet av en liten ås som sträcker sig mellan skolan i norr och älven i söder. En infartsväg följer åsryggen, förbi prästbostaden och vidare fram till kapellet, genom klockstapelns valv. Kapell, prästgård och skola ligger på linje med varandra på åsryggen.

Kapellets närmaste omgivning på åsryggen utgörs av en naturtomt. En asfalterad väg leder till klockstapeln, men övergår sedan i gångar täckta med stora hällar av röd sandsten.
Klockstapeln norr om långhuset har en ovanlig placering, i axel med vapenhuset och infartsvägen. Den har även en symboliserande funktion och fungerar samtidigt, med sitt valv, som inkörsport (stiglucka) mellan kyrkoplanen och omgivningen.

Övrigt
En byst av Oscar Leonard Sjödin, komminister och drivande kraft bakom tillkomsten av Malungsfors kapell, står väster om klockstapeln.

En minnessten över kyrkogårdens och kyrkans invigning står i nordvästra hörnet av kyrkogården, på utsidan.

Övriga byggnader
Komministerbostaden som uppfördes 1928 ligger strax norr om kapellet. Anläggningen består av två byggnader, uppförda i rak vinkel mot varandra. Bostadshuset har karaktär av äldre villa och uthuset inrymmer även garage. Båda byggnaderna är uppförda i ramverkskonstruktion med locklistpanel, de har falurödfärgade fasader och sadeltak. Uthuset har tegeltak och bo-stadshuset numera svartmålat plåttak. Prästbostaden avyttrades under 2004.
(Se även: Prästgårdsinventering, Kopparbergs län. 1976)