Stäng fönster Ale kn, SKEPPLANDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Skepplanda socken består i väster av öppna dalbygder längs Göta älv och Grönån. I öster breder Risvedens skogsområde ut sig. Grönåns dalgång sträcker sig åt nordost och som ett tydligt landmärke ligger SKEPPLANDA KYRKA på en höjd ca fem kilometer uppströms i dalgången, strax norr om Skepplanda samhälle öster om riksväg 45.

Prästgården från 1890-talet är belägen nedanför sluttningen öster om kyrkan. I anslutning till den äldre kyrkbyn har nyare villa- och radhusbebyggelse vuxit fram. En asfalterad parkeringsplats är belägen väster om kyrkan. I närheten av denna finns vaktmästarkontor och bårhus, uppförda i mitten av 1980-talet, samt ingången till den samtidigt utvidgade begravningsplatsen i söder.