Stäng fönster Kinda kn, HORNS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Horn är en medeltida socken och omnämns 1319. Socknen är rik på fornlämningar med bl a två fornborgar. Socknen är belägen i länets södra del och gränsar i sydöst till Kalmar län. Den norra delen ingår i det ädellövskogsområde som ligger söder om Linköping och i Stångådalen medan den södra delen tillhör södra Östergötlands skogsbygd. Huvudnäringarna har varit åker och skogsbruk. Horns samhälle expanderade under 1800-talet. En av anledningarna var byggandet av Kinda kanal, som drog till sig mycket folk. Kanalen öppnades för trafik på 1860-talet och går från Linköping till Horn och Hycklinge. I socknen har det funnits flera större gårdar, däribland säterierna Kristineberg, Hornsberg och Åby. I 1872 års kalender över Östergötland uppges ett stort antal småindustrier i socknen, som bl a pottaskebruk, hammarsmedja, tegelbruk, färgeri, garveri, bryggeri och terpentinfabrik.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen i Horns samhälle och omges av bebyggelse med tidigare administrativa funktioner eller affärslokaler. Den gamla kyrkskolan ersattes 1939 av en ny modern skola. Den äldre skolan och sockenstugan utgörs av reveterade byggnader från 1800-talets andra hälft, belägen söder om kyrkan. Väster om kyrkan och på andra sidan om landsvägen ligger ett församlingshem från 1962 samt den tidigare omnämnda skolan. Den äldre prästgården var belägen vid den gamla kyrkplatsen vid Ekeby. Ekeby prästgård var i bruk fram till 1920 då pastoratet köpte Katrinebergs gård, som gränsar mot kyrkogården i norr. Den togs i bruk som prästgård 1922 och ägs fortfarande av pastoratet. Katrineberg uppfördes i slutet av 1700-talet som änkesäte till Åby säteri. År 1829 skänktes gården till Kisa-Mor, som var en "klok gumma" och en numera viktig historisk person i Horns historia. Hon hade sin praktik där fram till sin död 1842.