Stäng fönster Vara kn, JUNGS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Jungs socken är en utpräglad fullåkersbygd, genom vilken E20 löper från nordost till sydväst. Invid denna i socknens norra del ligger kyrkbyn. Denna har radbykaraktär och ligger längs en smal rullstensås. I änden av denna rinner Jungån. Byn domineras av Asko Cylindas tvättmaskinsfabrik. Direkt norr härom är kyrkplatsen och på motsatta sidan bygatan är i väster prästgård och kyrkstall. Längre åt norr finns en f.d. skola. Under medeltid dominerades socknen av det andliga och världsliga frälset.

PRÄSTGÅRD - Prästgården uppfördes i 1 1/2 plan år 1898 och fick sitt nuvarande utseende vid en renovering år 1947. Byggnaden är klädd med gulmålad locklistpanel och har veranda med balkong. Sadeltaket har frontespis.

KYRKSTALL - Det avlånga kyrkstallet från 1918 vilar på en kallmur och har en stående rödfärgad panel. Portarna är svartmålade. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel.