Stäng fönster Skövde kn, HENTORP/CARLSRO, Västra Götaland

Beskrivning
Hentorps småhusområde började avstyckas och bebyggas under 1930-talets början. Gårdarna varifrån avstyckningen skedde lever kvar i kvartersnamn som Enocksgården och Övergården. Dessa småhus, oftast med reveterade fasader, började byggas dels utefter järnvägen och dels vid Hentorpsvägen samt på höjden väster därom.
Carlsro: Väster om Falköpingsvägen, i höjd med Rockwools fabriksanläggning, ligger ett småhusområde från 1930-talets början. Området tillhörde ursprungligen bruksegendomen Carlsro, varifrån tomterna är avstyckade.Kalkbrytning och stenbearbetning hade förekommit vid Carlsro alltsedan mitten av 1800-talet. År 1918 reorganiserades företaget och kallades därefter Skövde Mekaniska Stenhuggeri&Kalkbruks AB. Verkställande direktören Robin Grane, tidigare ingenjör på Skånska cementgjuteriet i Ryssland åren 1909-1917, lyckades år 1923 åt företaget förvärva tillverkningsrätten i västra sverige för det nya byggnadsmaterialet gasbetong. "Blåbetongen " som gasbetongen också kallades, gjorde att företaget fick ett ekonomiskt uppsving. Gasbetongen blev Skövde MekaniskaStenhuggeris främsta produkt, vilket gjorde att man 1943 bytte namn till Skövde Gasbetong AB. Vid årsskiftet 1931-32 togs en ny fabrik i drift och behovet av personal ökade. 1955 ändrades namnet från Skövde Gasbetong AB till Durox AB. Som en följd av förändringar inom husbyggnadsindustrin fick emellertid Durox ekonomiska problem och tillverkningen lades ner 1969. Rockwool AB som 1937 startade en tillverkning av stenull för isoleringsändamål frigjordes från Skövde Gasbetong och blev ett fristående företag under 1950-talet. Att upplåta mark för småhusbebyggelse varett led i företagets strategi att knyta till sig personal. Småhusområdet i Carlsro består i dag av 4 kvarter och ligger alldeles väster om Rockwool AB. De småhus som byggdes i området ägdes antingen av de anställda vid Skövde Gasbetong eller av företaget. Det förekom att hus ritades av företagets konstruktionsbyrå. De hus som byggdes i området på 1930-talet är alla av det tidstypiska två eller en och en halvvåningshusen med putsade fasader på en sockel av kalksten, och planerade för mer än en familj. Skillnaden gentmot den övriga 30-talsbebyggelsen i Skövde var att stommen inte var av plank utan företagets eget byggnadsmaterial gasbetong.