Stäng fönster Västervik kn, Hallingebergs kyrkogård kyrkomiljö, Kalmar

Beskrivning
Hallingebergs kyrka ligger tillsammans med kyrkbyn på en brant höjd mellan sjöarna Kogaren och Långrammen. Vägen mellan Gamleby och Vimmerby passerar mellan kyrkan och sjön. Ett gästgiveri skall, enligt muntlig källa, ha funnits nere vid vägen. Från kyrkogården har man utsikt över dalgången. Öster om kyrkan ligger församlingshemmet. På lantmäteriets kartor från 1700-talet ligger klockarbostaden och prästgården framför ingången till kyrkogården. Området benämns kyrkvallen. Från år 1788 finns den första detaljerade redovisningen av hur kyrkvallen användes; sockenstugan, där klockaren bor, kryddtäppa, redskapshus, fårhus och loge, svinhus, brygghus, socknens magasin, oinstängd mark som nyttjas till kyrkvall samt klockarens åkerlycka. Sockenstämman beslutade i slutet på 1880-talet att riva sockenmagasinet, enligt Gustaf Carlsson 1989.
En ny prästgård byggdes 1808-09 nordöst om kyrkan. Var den tidigare prästgården låg har inte framkommit inom ramen för denna inventering. Prästgården med sin gårdsanläggning är välbevarad och har i en tidigare inventering, som utförts av Kalmar läns museum bedömts ha ett stort kulturhistoriskt värde. Sockenstugan byggdes 1876 och ritades av Hugo Hammarskjöld på Tuna. Huset har genom tiderna haft många funktioner bland annat skola, läkarmottagning och möteslokal för kommunalstämman. År 1960 renoverades sockenstugan som nu blivit församlingshem. Mittemot byggdes 1848 kyrkskolan som senare brann ner. På platsen finns nu ett bostadshus. Söder om kyrkan ligger kyrkstallarna som byggdes av sockenborna, troligen i slutet av 1800-talet. Första skriftliga belägget är sockenstämmoprotokollet från 1904, enligt Gustaf Carlsson. Kyrkstallarna var under en period hotade, men bevarades genom ett initiativ från Hallingebergs hembygdsföreningen.