Stäng fönster Trollhättan kn, TROLLHÄTTANS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kyrkan har en majestätisk och solitär placering på Prins Oscars kulle, en långsmal bergsklippa i Göta Älv söder om Trollhättefallen vid Kyrk- och Oscarsbron, Kungagrottan och Polhems sluss. Området ingår i ett riksintresse för Kulturminnesvården, "Trollhättan sluss- och kanalområde". Kyrkans nygotiskt taggiga siluett ter sig från nordväst som en fortsättning på berggrunden, där den ligger nära stupet ned i en av vattenfårorna runt åsen. Utsikten norrut över broarna, älven och Håjumstationens bastionsliknande stenfasader är magnifik och det är en dramatisk natur med det gröna vattnet och en barrskogsklädd bergsrygg på älvens västra sida utan bebyggelse. Från kyrkbacken på östra sidan syns stora fartyg passera i Trafikkanalen, bakom en skogsridå på en ännu smalare ås, Kanalön. Placeringen är väl vald med tanke på att kraftverk och kanaltrafik har och har haft stor betydelse för staden. Som kuriosum kan nämnas att Göta Älvs namn, tidigare stavat Gaut elvir, har tolkats som "utgjutning, ett fall" och förmodats syfta på Trollhättefallen.

Kyrkans tillfartsväg är i norr med en bergknalle på dess norra sida, där en rastplats med en toalettbod ordnats. Troligen var det där den gamla prästgården tidigare stod, vilken har avflyttats. Söder om kyrkan är en talldunge och hus skymtar bakom den. Den asfalterade Kyrkbrovägen leder vidare söderut med en låg kallmur av sten längs södra sidan mot en slänt ned till en smal vattenfåra. Vägen vidgas till en parkering längs vägen i öster.