Stäng fönster Vadstena kn, HOVS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Hovs socken ligger öster och norr om sjön Tåkern på slätten ca 10 km söder om Vadstena. Hov är en medeltida socken och omnämns 1268 som Huw. Före 1892 var socknen uppdelad på tre härader, Dals, Aska och Göstrings, därefter ingår den enbart i Göstrings härad. Socknen är en utpräglad jordbruksbygd. Kungsgården Hovgården har varit socknens största gård. På initiativ av ägaren till Hovgården sänktes Tåkern år 1844 med 1,7 m så att medelvattendjupet numera endast är 0,8 m. Genom sjösänkningen ökade arealen odlingsbar mark betydligt. Därmed inleddes även en kraftig utveckling av såväl växtlighet som fågelliv vid Tåkern. Socknen är fornlämningsrik, men en stor del av fornlämningarna har blivit bortodlade i slättområdet.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan ligger vid ett mindre vägskäl med vägar mot Vadstena, Väderstad och Bjälbo. Den är högt belägen på en markerad moränhöjd med utsikt över slätten och Tåkern. Kyrkomiljön ingår som en väsentlig del av den riksintressanta kulturmiljön runt Tåkern. Öster om kyrkan och på andra sidan landsvägen ligger en f d skola, numera församlingshem, med bevarade uthus. Den uppfördes 1875 av kalksten från ett kalkstensbrott på Hovgården. I direkt anslutning till skolan ligger ett reveterat tvåvåningshus, som uppfördes 1925 som lärarbostad. I kyrkomiljön ingår även en f d lanthandel. Söder om kyrkan går en allé förbi Hovgården, som med omgivande park och lövplanterade hagmarker har en tydlig herrgårdsprägel. Gården delades 1879 och två nya ensamliggande större gårdar, Palsgården och Ringsholmen, skapades norr om kyrkan. Den f d prästgården ligger vid Hovnäs ca 2 km öster om kyrkan.