Stäng fönster Falköping kn, SOLBERGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SOLBERGA lilla medeltida KYRKA är mycket vackert belägen på en hög, markerad kulle. Det omkringliggande landskapet består av mjukt modellerade kullar som upptas av åker- och betesmark samt lövskog. Kring byn ligger flera förhistoriska stensättningar och rösen. Solberga by är belägen sydväst om kyrkan där vägar från Åsarp, Fivlered och Trädet möts. Bebyggelsen ligger klungvis längs vägarna, på kullarnas sluttningar. Den består uteslutande av bondgårdar och enstaka boningshus uppförda sent 1800-tal - 1930-tal. Sydväst om kyrkan invid länsväg 793 finns en f.d skolbyggnad från ca 1900. Från sydväst, genom en gård med boningshus och två ladugårdsbyggnader, leder en lång grusgång upp till kyrkan.

SKOLHUS - Byggnaden är uppförd i 1 1/2 våning med granitsockel, gulmålad locklistpanel och ett sadeltak täckt av tegelpannor.