Stäng fönster Höganäs kn, JONSTORPS KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Jonstorp ligger i nordvästra Skåne på Kullahalvöns norra kustsida. I området finns rika lämningar från förhistorisk tid. Görslövsån som leder ut till havet, närheten till kusten och rika betesmarker har gett goda förutsättningar för jakt, fiske och boskapsskötsel. Under järnålder förefaller området ha varit något perifert i förhållande till mer centrala och tidigt etablerade jordbruksbygder. Ortsnamnet Jonstorp kan härledas till vikingatid-medeltid vilket pekar på en relativt sen etablering av byn. Jonstorp, Tunneberga och Görslöv har varit de största byarna i socken.

Ingen utpräglad huvudgård har funnits i området under medeltiden. Under 1600-talet stod utsocknes adel och kronan för de största ägorna i socken. De dominerande adelsgårdarna var Krapperup, Vegeholm och Kulla Gunnarstorp. Möjligen har det funnits en medeltida borg i området. På en 1700-talskarta finns en plats kallad Plusborg markerad något väster om Görslöv. Lokaliseringen av denna plats är osäker men georadar i området har visat på någon form av stenanläggning. En tingsplats kan också ha funnits i Görslöv. Enligt tradition skall en hamn, Wasahamn, ha funnits i utloppet till Görslövsån men denna har inte med säkerhet kunnat bekräftas arkeologiskt. Utanför Jonstorp fanns en bra ankringsplats vilken var betydelsefull för sjöfarare i äldre tider. Ankringsplatsen låg i linje med kyrkans västtorn som var ett viktigt sjömärke.

Kyrkan låg under 1700-talet i byns nordöstra utkant gränsande till byns utmarker. Byns gårdar låg glest utspridda väster om kyrkan och i söder gränsade kyrkan till Tunneberga bys ägor. Idag ligger kyrkan mitt i Jonstorps by som sträcker sig från kusten och längs Jonstorpsvägen och Tunneberga by ut mot Ängelholmsvägen. Kyrkan omges av en tät bybebyggelse från 1800-talet och 1900-talets början. Närmast kyrkan ligger en rad byggnader som är typiska för det sockencentrum som växte upp kring kyrkan och offentliga byggnader från 1900-talets kommunala verksamhet såsom kommunhus, skola, bank, och brandstation. Det gamla kommunhuset norr om kyrkan är numera församlingshem. Norr därom ligger klockaregården.