Stäng fönster Gislaved kn, SÖDRA HESTRA KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Södra Hestra socken utgör en sjö- och mossrik bygd i länets sydvästra ände. Genom socknen rinner från norr till söder Västerån och Österån. Fornlämningsbilden är begränsad, men en hällkista indikerar dock viss bebyggelse under yngre stenålder. I övrigt kan den stora rikedomen på gårdsnamn med ändelserna –hult och –ryd ses som belägg för att en stor del av bygden bröts först vid medeltidens ingång. Sockennamnet uppträder i skrift första gången 1310. Ur kyrkligt hänseende var Södra Hestra moderförsamling med Gryteryd som annex långt in på 1900-talet, idag tillhör församlingen Burseryds pastorat. Socknen har varit en utpräglad småbrukarbygd. Det enda säteriet var Samseryd, med anor från åtminstone 1500-talet då det ägdes av släkten Liljesparre. Senare innehavare har varit släkterna Aminoff och Ekelund. Med invigningen av Västra centralbanan 1906 började ett samhälle växa upp kring stationen i Broaryd, strax sydost om kyrkbyn. Handlare och smärre industrier etablerade sig, men kyrkbyn behöll sina administrativa funktioner.

Kyrkbyn ligger vid Hestrasjöns norra strand. Kyrka och kyrkogård har ett markant krönläge med sanka hagmarker i väster och norr, genom vilka Hestrabäcken rinner. Kyrkogården delas av bygatan i två delar, en västlig ursprunglig och en östlig senare tillkommen. I vinkeln mellan dem båda är en asfalterad parkering med den gamla sockenstugan från 1830 i söder, denna är i sen tid kraftigt tillbyggd på baksidan och tjänar som församlingshem. Fasaderna är klädda med rödfärgad locklistpanel och sadeltaken täckta med betongpannor. Den klassiserande porten är ursprunglig. I backen väster härom står en ålderdomlig, timrad ”knektstuga” med omålad träpanel och tegeltäckt sadeltak. Öster om kyrkplatsen finns ett ål derdomshem med huvudbyggnad i trä från 1929 och sentida längor i tegel respektive trä. Vid ålderdomshemmets sida befinner sig en skolbyggnad med två trä- och tegellängor från omkring 1970, sammanbyggda i vinkel. I anslutning fi nns två f.d. lärarbostäder i trä, en äldre från 1842 och en yngre från 1954. Norr om kyrkplatsen ligger Klockaregården och ett välbevarat kyrkstall med rödfärgad locklistpanel och tegeltäckt sadeltak. Prästgården från 1801 ligger på en höjd norr om Hestrabäckens sänka.

Kyrkan är uppförd i empirestil 1829. Långhuset har ett närmast fullbrett rundat kor i öster med sakristia i norr, ovanligt nog rundad. I väster är ett torn med vitmålad trälanternin, flacka takfall och krönande kors. Fasaderna bär vit puts och genombryts av stora rundbågsfönster. En sydport är symmetriskt placerad. Kyrkan bär ett brant sadeltak. Alla takfall är kopparplåtstäckta. Nuvarande kyrkas föregångare var en sannolikt medeltida stenkyrka, utökad 1701.
Denna skall ha legat strax söder om empirekyrkan.

Från kyrkans karaktrisering.
Södra Hestra socken är beläget i länets sydvästra del och gränsar bland annat mot Burseryds, Villstad och Gryteryds socknar. Kyrkan är byggd invid Hestrasjöns norra del och ursprungligen låg kyrkan och kyrkbyn lite avskiljt från den omgivande bebyggelsen men med tiden har samhället krupit allt närmare kyrkobyggnaden. Kyrkogården har utvidgats vid flera tillfällen och de äldsta delarna avgränsas av en naturstensmur. Gångarna är asfalterade och grusade och gravkvarteren inramas av buskar och träd. Invid kyrkan ligger församlingshemmet, de gamla kyrkstallarna, skolhus m.m.