Stäng fönster Habo kn, HABO KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Habo socken ligger på östsidan av Hökensås invid Vätterns sydvästra kust. Det kuperade landskapet domineras av resliga barrskogar. Fram till slutet av 1700-talet ingick även Gustaf Adolf i socknen och jordägandet var enligt 1564 års jordebok jämnt fördelat mellan skatte-, krono- och frälsehemman. Centralt i socknen och sydväst om den nuvarande tätorten (ursprungligen stationssamhälle) ligger den gamla sockenkärnan där sju vägar löper samman. Terrängen är här kuperad men uppodlad. Vägarna möts ovanpå och strax nedanför en av kullarna, sydost om vilken Hökesån har sin dalgång. Kyrkan som är belägen med sin omgivande kyrkogård direkt sydväst om vägkorset är vida synlig. På den östra sidan av vägen ligger en sockenstuga och den nya kyrkogården med sitt gravkapell. Nedanför backen ligger söder om detta ett par ekonomibyggnader från 1968 och 1977 med rödfärgad locklistpanel. Norr om vägkorset ligger församlingshem och något högre prästgården med omgivande trädgård.

PRÄSTGÅRD - Prästgården är uppförd i 1 ½ plan och har putsad vit fasad samt brutet tak med frontespis. Byggnaden härrör sannolikt från 1830.
SOCKENSTUGA - Byggnaden i 1 ½ plan är klädd med rödfärgad locklistpanel och har veranda med lövsågerier. I övervåningen är liggande fönster. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Byggnaden härrör från 1800-talets andra hälft.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet i 1 ½ plan är klätt med rödfärgad lockpanel och har i västgaveln ett högt vinkelbrutet fönster. Sadeltaket har frontespis och täcks av enkupigt lertegel. Byggnaden härrör från 1956 samt tillbyggdes och handikappanpassades 1988.