Stäng fönster Lidköping kn, GILLSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
GILLSTADS KYRKA är belägen i Gillstads socken ca 15 km sydväst om Lidköping. Socknen består mestadels av småbrutet odlingslandskap. Huvudnäringen har varit jordbruk.

Gillstads kyrkby ligger omedelbart norr om den sydvästligt - nordöstligt orienterade väg 44 mellan Lidköping och Grästorp. Kyrkbyn ligger samlad i en radby utmed Örslösavägen norr om kyrkan. Byn omfattar fyra större gårdar, vilka samtliga omgärdas av ekonomibyggnader. Här finns även en tidig knuttimrad parstuga, skola, missionshus mm. Skolan uppfördes 1927 och utgörs av en träbyggnad med röd locklistpanel, valmat tak och två klassiserande portaler med pilastrar.

Man når Gillstads kyrka enklast via en avtagsväg från väg 44. Den lilla vägen gör mitt för södra kyrkogårdsmuren en sväng mot väster och slutar vid den stora parkeringsplatsen väster om kyrkogården. I anslutning till parkeringsplatsen ligger ett nybyggt församlingshem. Öster om kyrkogården, omedelbart utanför muren, ligger ett före detta kyrkstall. I söder och öster omges kyrkogården av odlingsmark och i norr och väster av kyrkbyn. Strax nordväst om kyrkan, sydöst om Örslösavägen, finns en större gård, tillhörande Gillstads radby.
FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet från 1980-talet är vinkelbyggt i en och en halv våning. Byggnaden är klädd med röd panel och har vita snickerier samt tegeltäckt sadeltak.

FÖRE DETTA KYRKSTALL - Den lilla rektangulära byggnaden har röd träpanel, tegeltäckt sadeltak och vitmålade dörrar och fönster. Byggnaden är troligen uppförd vid 1900-talets början. Utmed fasaden finns några liljestenar.
GÅRD I NORDVÄST - Boningshuset är en tvåvånings parstuga, klätt med faluröd panel och med vita snickerier. Det omges av rödmålade ekonomibyggnader.