Stäng fönster Västervik kn, Gladhammars kyrkogård kyrkomiljö, Kalmar

Beskrivning
Gladhammar kyrka ligger på en höjd i odlingslandskapet 100 m nordväst om den gamla kyrkan och begravningsplatsen och ungefär lika långt från dagens Europaväg 22. Från vägen utgör den stora kyrkan ett blickfång i landskapet. Mellan kyrka och begravningsplats finns en äldre skolbyggnad och lärarbostad, uppför4da omkring 1915. Skolan används nu som församlingshem. Nära kyrkan ligger också några egnahemshus av 1950-talskaraktär, varav ett uppfört som tjänstebostad för församlingens präst. Till kyrkomiljön hör också det gamla ålderdomshemmet söder om kyrkogården. I närheten av kyrkogården låg tidigare även fattigstuga och sockenmagasin.
Kyrkotomten kring Gladhammar kyrka är kvadratisk till sin form och mestadels gräsbesvuxen. Framför kyrkans huvudingång i söder finns en mindre grusplan samt gång av grus. Längs gången finns några belysningsstolpar, bänkar samt relativt nyplanterade träd av purpurapel. Kyrktomten omges av en häck av måbär samt stora träd av lind, lönn och kastanj. Flera av trädkransens träd har under senare år tagits ner. Ingång till kyrkotomten i söder genom ett grindparti av järn med stolpar och grind målade i svart med silvermålade detaljer.