Stäng fönster Göteborg kn, STIGBERGET, Västra Götaland

Miljön
Stadsdelen ligger intill den f.d. stadsgränsen. Stigbergets sluttningar ner mot älven och hamnområdet bebyggdes under 1700-talet med glest liggande bostadshus i trä längs slingrande vägar. Mot Stigbergsliden var bebyggelsen tätare. Stigberget var en stadsdel där det främst bodde arbetare och sjöfolk.1866 fick området sin första kyrka, S:t Johanneskyrkan och först 1908 bildades Masthuggets församling som omfattade nuvarande stadsdelen Stigberget samt delar av Majorna. Från 1800-talets mitt utvidgades området med bl a landshövdingehus och på 1930-talet bebyggdes bergspartierna med landshövdingehus i funktionalistisk stil. Masthuggskyrkan ligger på Stigbergets krön Landshövdingehusen vid Storebackegatan 10-12 uppfördes kring sekelskiftet 1900 och det angränsande huset tillkom 1940. Masthuggskyrkan och församlingshemmet, som ligger vid Repslagaregatan ett kvarter från kyrkan, byggdes mellan åren 1911-1914. Församlingshemmet är uppfört i nationalromantisk stil liksom kyrkan och är en del av kyrkomiljön. Under 1960-talet revs större delen av den oregelbundna bebyggelsen på bergssluttningen och ersattes med enhetligt utformade bostadshus i 4-6 våningar.