Stäng fönster Västervik kn, GLADHAMMARS KYRKA KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Gladhammar ligger sydväst om Västervik. Socknen var under tidig medeltid den största i Tjust och omfattade då bl a nuvarande Västrums socken, större delen av Västerviks stad och troligen också delar av Hjorteds socken. Västerviks stad avsöndrades 1433. Socknens namn syns i skrift första gången 1352, då som Cladhambra. Gladhammar socken ligger i en kuperad och sjörik skogsbygd i södra Tjust med odlingsbygder i dalgångar innanför kusten. Här finns drygt 300 fornlämningar mestadels placerade på höjdlägen. Fornlämningarna omfattar bl a mindre gravfält, enstaka rösen, stensättningar och en hällristning. Stora delar av socknen ingår i område som utgör riksintresse för kulturmiljövården i Kalmar län. Den äldsta kyrkan låg på "Berget" där begravningskapellet, uppfört 1938, nu är beläget ca 100 m söder om nuvarande kyrkan. På denna plats finns ännu socknens kyrkogård med spår i form av gravhällar från den gamla kyrkan.