Stäng fönster Sigtuna kn, SKÅNELA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Kyrkomiljön ingår i ett område av riksintresse för kulturmiljövården (Norrsunda-Skånela K 71:A) inom Sigtuna kommun. Området är en av de runristningsrikaste delarna av länet. Av ristningar i ursprungligt läge framträder en förhistorisk farled vid Skånela kyrka.

Kyrkan är belägen på en kulle med muromgärdad, sluttande kyrkogård nära sjön Fysingen. Läget var, under medeltiden, betydelsefullt dels för att sjön då stod i direkt förbindelse med Mälaren, dels därför att närliggande mark var i konungens ägo.

Östra Norrsunda och Skånela är utpräglade herrgårdsbygder som sedan 1600-talet dominerats av de tre säterierna Vallstanäs, Skånelaholm och Harg. Landskapet är främst av slätbygdskaraktär. Från kyrkan syns allén till Skånelaholms slott.

Vid kyrkan ligger den gamla f.d. klockargården samt några sentida byggnader innehållande rastrum, toaletter och förråd.