Stäng fönster Strängnäs kn, LÄNNA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Länna socken består av småbruten jordbruksbygd, öppen dalgångsbygd utefter Lännasjön och i övrigt av mera glesbebyggd skogsbygd. Kända fornlämningar finns i form av två fornborgar, gravar från bronsåldern och gravar från äldre och yngre järnåldern. Kyrkan är anlagd på byn Merlännas mark, som ända från medeltiden och fram till våra dagar har varit en by. Gamla landsvägen går genom kyrkbyn och utefter sjöns västra strand. Västra delen av kyrkbyn brann på 1920-talet, men norr om kyrkan, öster om vägen är bykaraktären fortfarande bevarad. Strax intill kyrkan ligger komministerbostället och kyrkskolan.

Ca en halv mil söder om Merlänna samhälle ligger Länna bruk, anlagt 1650 då med namnet Byringe bruk, som var i drift fram till mitten av 1800-talet. Vid bruket smiddes järn, som kom från masugnen i Åker.

I ortnamnet Länna finns det äldre ordet laenn, som har betydelsen ”båtplats” / ”landningsplats”.

Söder om kyrkan ligger sockenstugan. Byggnaden är en rödfärgad byggnad i två våningar, med vitmålade knutar. Väster om kyrkan är mestadels modern villabebyggelse och nuvarande prästgården. Sydost om kyrkan ligger Länna skola.

Nationalencyklopedien, band 12, 1993
Sörmlandsbygden 1988:1.