Stäng fönster Vårgårda kn, LANDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Landa kyrka ligger drygt fyra kilometer öster om Vårgårda. Grannsocknarna Jällby i öster och Bråttensby i norr har liksom Landa träkyrkor. Samtliga förmodas härstamma från 1600-talet. Landa är en lantlig liten socken i skogsbygd med kyrkan belägen likt en vattendelare vid ett vägskäl, omringad av gårdar. En arm av Säveån passerar i kyrkans närhet och här finns kvarnbyggnader kvar. Söder om kyrkan går en asfalterad väg och längs norra sidan är vägen grusad. De möts i ett "v" väster om kyrkan och där är en parkering med grind i kyrkogårdens nordvästra hörn. Vid södra vägen ligger Holsendals gård med en stor faluröd ekonomibyggnad och hög silo. Där finns en grind till kyrkogården även i sydvästra hörnet. Byggnaderna i kyrkans närhet är idel röda träbyggnader med sadeltak och vita snickerier. Gården angränsande till kyrkan i öster har många uthus och en äldre ladugård byggd i vinkel. Bostadshuset är tillbyggt i omgångar. Kullen i nordväst vid grusvägen har en nybyggd villa på östsidan och en gård på västra sidan med grått bostadshus som renoveras för närvarande. Åkrarna är omringade av en lövträdsrand innan barrskogen tar över. En äldre kyrka har enligt sägnen legat omkring två kilometer öster om nuvarande kyrka, men inga belägg finns.

Landa kommun var den minsta i landet innan den ett stycke in på 1900-talet slogs samman med grannkommunen Bråttensby. Kyrkorna hade i stort sett likadan utformning. På 1940-talet var de båda kyrkorna annex till moderkyrkan i Algutstorp. Idag lyder både Landa och Algutstorps församlingar under Vårgårda pastorat, medan Bråttensby församling hör till Herrljunga pastorat.