Stäng fönster Skellefteå kn, BYSKE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Den nya kyrkan i Byske förlades till en höjd ovanför Byskeälven som kom att kallas Kyrkberget. Förutom det natursköna läget valdes platsen för att den låg mitt mellan Byske by och Byske affärscentrum med Ytterstfors sågverk och glasbruk. Efter 1900-talets bebyggelseutveckling och E4:ans dragning som skär genom samhället, upplevs kyrkan idag ligga i utkanten av samhällets västra del. Kyrkan omges av en bogårdsmur av kilad sten med grindstolpar av huggen sten. Innanför bogårdsmuren finns några planterade tallar och spridda cembratallar men inga gravar. Kyrkan är redan genom sin arkitektur imposant, men storslagenheten förstärks ytterligare genom kyrkans placering i fonden av den långa och raka Kyrkgatan. Vägen är kantad av en björkallé och leder från samhället genom tallskogen fram till kyrkan och gör sedan en ring runt kyrko-tomten.
Ett hundratal meter närmare samhället i sydost ligger kyrkstaden och sockenstugan. Ursprungligen planerades en stor kyrkstad med hela 89 stugor och ett stort antal kyrkstallar. Detta genomfördes dock aldrig. Istället flyttades några tvåvånings kyrk-stugor hit från Skellefteå kyrkstad och några kyrkstugor i en våning uppfördes. Idag består den lilla kyrkstaden av åtta faluröda kyrkstugor i en eller två våningar, huvud-sakligen med timrad stomme, vita foder, dörrar och fönster samt sadeltak av pannplåt. Stallarna som också blev färre än planerat revs i mitten av 1930-talet. Sedan 1986 är kyrkstaden skyddad som byggnadsminne.

Ett stenkast nedanför (söder om) kyrkstaden, på andra sidan en gles tallskogsdunge, ligger Gamla kyrkogården vackert beläget intill Byskeälven. Den Norra kyrkogården återfinns ca 3 km från kyrkan vid samhällets norra utkant.