Stäng fönster Laxå kn, FINNERÖDJA KYRKA KYRKOMILJÖ, Örebro

Beskrivning
FINNERÖDJA KYRKA- Finnerödja ligger i Finnerödja socken, Laxå komun, ca 12 km sydväst om Laxå. Socknen ligger i Västergötland, men i Laxå kommun och hör sedan 1967 till Örebro län. Finnerödja blev egen församling 1651 och ingick sedan i Hova pastorat fram till 1862. I det skogbevuxna gränslandet Tiveden röjdes under 1580-talet mark av invandrade finnar. I socknen finns Skagersholms järnbruk, som haft stort inflytande över bygden och över kyrkan. Kyrkan ligger troligen på platsen för en numera riven kyrka och utmed en äldre färdled mot Mälaren och Hjälmaren. Tätorten Finnerödja, söder om kyrkan, växte fram med anläggandet av nordvästra stambanan på 1860-talet.

Kyrkan är belägen omedelbart söder om en äldre landsvägssträckning och någon halv km längre norrut passerar den livligt trafikerade E20 mot Örebro. På andra sidan landsvägen, norr om kyrkan, ligger ålderdomshemmet Tivedsgården. Pastorsexpeditionen är inrymd i en villa nordöst om kyrkan. I öster gränsar kyrkogården till en öppen plan med parkeringsplats. Här finns ett bårhus sammanbyggt med en ekonomibyggnad och ett församlingshem. I väster, insprängd i kyrkogårdsmuren, finns en gammal ekonomibyggnad. Väster om denna rinner en bäck i närmast nord-sydlig riktning.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet, byggt 1980, är klätt med röd panel och har sadeltak med betongtegel.

BÅRHUS - Ett bårhus uppfördes 1965. Bårhuset är placerat i nord - sydlig riktning och är i öster sammanbyggt med en lägre ekonomibyggnad. Byggnaden/byggnaderna har vitt fasadtegel och plåttäckta sadeltak.