Stäng fönster Linköping kn, RAPPESTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Rappestad är en medeltida socken och finns nämnd 1348. Socknen genomkorsas av Lillån, och är belägen ungefär en mil väster om Linköping. Slättbygden dominerar och jordbruket har varit huvudnäring. Den fd prästgården från 1853 ligger i Assedun 1 km söder om kyrkan och i Brostorp finner man den fd komministerbostaden. Ett gravfält bestående av högar och övertorvade stensättningar, sannolikt från yngre järnålder, finns norr om Rappestad Storgård. Konstnären Johan Winberg var bosatt i Rappestad vid mitten av 1900-talet, och hans originella ateljé i fornnordisk stil finns ännu kvar i närheten av kyrkan.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen på en svag höjd i en liten kyrkby som omges av odlad mark. Den gamla kyrkskolan från 1864 ligger sydväst om kyrkan och används idag som församlingshem. Det är en välbevarad byggnad i en våning med gul lockpanel och vita foder samt ett svart plåttäckt sadeltak. Kyrkskolan ersattes av en nyare skola 1913 som fortfarande är i bruk. Även det fd kommunalhuset från 1848 finns kvar i byn. Ett litet stycke söder om kyrkan finns en äldre förrådsbyggnad som består av en faluröd länga med fasader av locklistpanel och sadeltak med trekupigt tegel samt enkla tjärade bräddörrar. I sen tid har ett villaområde vuxit fram i byns södra utkant.

Direkt sydväst om kyrkogården ligger ett gravkapell bekostat av föreningen "Hjälpsamhet", ritad och dekorerad 1951 av ovan nämnde konstnären Johan Winberg. Det är en rund spritputsad tegelbyggnad avfärgad i brutet vitt med ett topptak belagt med falsad kopparplåt. Vid takfoten löper en tandsnittslist och mot söder och norr finns stickbågiga fönster försedda med blyspröjsat antikglas. Ingången finns i öster via en stickbågig panelklädd dubbeldörr. Golvet består av oregelbundet lagda kalkstensplattor och väggarna är dekorerade med målade kannelerade pilastrar och en tandsnittslist mot rosa botten. Taket är bemålat med en blå himmel med ljusa moln. I öster finns ett litet dekormålat träaltare med ett målat kors på väggen.