Stäng fönster Östersund kn, Kyrkås gamla kyrkas kyrkomiljö, Jämtland

Beskrivning
I ett öppet och av skog väl avgränsat landskapsavsnitt på Kyrkåsen nordost om Östersund ligger Kyrkås gamla kyrka. Landskapet med beteshagar, åkrar och ängslador är småskaligt och ålderdomligt. Den medeltida kyrkan ligger i områdets södra del, inte långt från skogsbrynet. Ett femtiotal meter norr om kyrkan ligger en hitflyttad rustmästarbostad från 1700-talet, ett härbre samt en ombyggd lada. Dessa bildar Kyrkås hembygdsgård. Det är öppet mellan hembygdsgårdens byggnadsklunga och kyrkan uppfattas som en del i anläggningen. I området kring kyrkan har flera intressanta fornfynd gjorts, och tillsammans med äldre jordbruksbebyggelse och den yngre 1800-talskyrkan i byn Lungre någon kilometer österut, utgör Kyrkås riksintresse för kulturmiljövården.