Stäng fönster Hjo kn, HJO KYRKA OCH BEGRAVNINGSKAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Staden Hjo är belägen kring Hjoåns utlopp i Vättern. Väster om staden är en svacka i Hökensås med Mullsjön, vilken utgör en förbindelse med Kåkindslätten på andra sidan. Svackan utgör spetsen på en uppodlad kil i den annars oländiga Vätterkusten. Platsen kom således att bli en viktig hamn. Staden Hjo är känd sedan 1413, även om namnet förekommer redan 1383. Under 1500-talet anges staden vara annex till Fågelås. Först östgötaklostren och sedan östgötahertigarna hade stora intressen i Hjo. Spannmålshandeln var betydande, men konkurrensen från de andra städerna på östgötasidan blev hårdare. Med iordningställandet av hamnen på 1850-talet kom dock Hjo att bli Vätterns främsta hamnstad.

Medeltidstaden på sydsidan av Hjoån eldhärjades med kyrkan 1794, men det medeltida gatunätet återstår ännu. Bebyggelsen präglas av 1800-talet med låga och färgglada trähus i en eller två våningar. Den nuvarande kyrkplatsen ligger vid den norra sidan av det trekantiga Stora torget som på den västra sidan har Stadshuset i sten. Prästgården är belägen ett stycke väster om kyrkparken. Innerstaden är klassad som riksintresse.