Stäng fönster Göteborg kn, BJÖRLANDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Björlanda kyrka ligger på en höjd med havet någon kilometer västerut och Kongahällavägen strax österut. Från Kongahällavägen slingrar sig Björlanda Kyrkväg upp på höjden och förbi kyrkogårdens norra sida. Utefter västra och södra kanten växer små skogsdungar och i nordost ligger kyrkans parkering. Miljön är lugn och lantlig utan någon direkt genomfartstrafik.

Björlanda by var sockencentrum redan under tidig medeltid och kyrkan byggdes antagligen under 1100-talet. Under stora delar av kyrkans historia, i princip fram till 1800-talet, har trakten lidit av virkesbrist. Kyrkans placering uppe på kullen var då mycket mer framträdande än idag då hela anläggningen ligger inbäddad i uppvuxen grönska.

Fram till modern tid var Björlanda en jordbruksbygd och i omgivningen runt Björlandakullen dominerar fortfarande odlingslandskapet, med inslag av villabebyggelse. Bebyggelsen i Björlanda by var tidigare koncentrerad till sluttningen sydost om kyrkan. Några gårdsanläggningar ligger kvar i sluttningen.

I norr och nordost gränsar Björlanda by till de gamla byplatserna Hovgården, Högen och Storegården. Innan skiftena fungerade de antagligen som en stor bybildning i socknens centrum.

Björlandaområdet har en omväxlande terräng med kust, berg och lerslätter. Under förhistorisk tid var området skärgård och det är mycket rikt på arkeologiska lämningar. I anslutning till kyrkoanläggningen ligger ett gravfält från järnåldern och bykullen har förmodligen varit bebyggd sedan vikingatiden.

Rakt västerut ligger Björlanda Kile, med en småbåtshamn som enligt uppgift är den största i norra Europa. I öster löper Kongahällavägen som är den största genomfartsleden i området.