Stäng fönster Norrtälje kn, NÄRTUNA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Närtuna kyrkoanläggning är vackert belägen på en sydsluttning med utsikt över det omgivande öppna landskapet. Dalgången nedanför kyrkan var en del av den så kallade Långhundraleden som in på 1500-1600-talet var en sjöfartsled mellan Uppsala och Östersjön. Kyrkoanläggningen består av kyrka, kyrkogård och bårhus. Dessutom finns ett relativt nybyggt församlingshem nordväst om kyrkan, en långsmal byggnad med sadeltak och faluröda fasader. Norr om kyrkan ligger prästgården, ursprungligen uppförd 1827 och klädd med oljemålad panel. Prästgården tillhör inte kyrkan idag. Närtuna skola samt klockarbostad ligger avskilt från kyrkoanlgäggningen något hundratal meter norrut.

Närtuna är en bygd där jordbruket fortfarande dominerar landskapet med ett flertal stora gårdar och säterier. Många gårdar ligger kvar i förhistoriska lägen och det finns stora mängder fornlämningar i trakten.