Stäng fönster Arvika kn, BRUNSKOG KYRKOR KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Brunskog ligger i en bygd där skogsområden ytmässigt dominerar men som ändå har en karaktär av gammal bondejordbruksbygd. För den som reser längs de större vägarna blir dock bilden av ett levande leende odlingslandskap det bestående intrycket. Socknens många sjöar och mindre vattendrag förstärker bilden av naturskönt kulturlandskap.

I norr begränsas Brunskog av stora skogsområden. som har ringa eller ingen bebyggelse. Västerut avslutas socknen av byarna Östra och Västra Furtan. I söder bildar sjön Värmeln liksom i öster sjön Rinnen gränser. Bebyggelsen ligger koncentrerad kring sjöar och i dalgångarna. Trots laga skifte vid 1800-talets mitt har byarna bibehållit sin homogenitet och bildar var och en avgränsad helhet mot andra delar av socknen. Naturens speciella karaktär förstärker byarnas avskildhet.

Om medeltidens Brunskog vet man lite. Först genom 1503 års värmländska skattebok kan man få en mer exakt bild då 12 hemman redovisas. I socknen har funnits flera bruk, varav det äldsta från 1600-talet. Idag finns bara rester av den verksamheten. Den största förändringen i bygden under 1800-talets andra hälft skedde genom järnvägens framdragande. De byggnader som uppfördes i anslutning till denna är väl bevarade. I och med järnvägen växte det den lilla tätorten Edane, sockens enda, fram med centralskola, kommunalkontor, bank, sågverk och en del serviceföretag. Idag finns framför allt hus av sekelskifteskaraktär och modernare villor samt den kulturhistorisk intressanta stationsbyggnaden från 1870 i tegel.

Brunskog blev eget pastorat 1621 efter att tidigare ha tillhört Stavnäs och omfattade då även Boda och Mangskog. Av allt att döma byggdes den första kyrkan i socknen på 1300-talet. Dagens sockenkyrka uppfördes 1878, men som skadades i brand 1972 och har en modern interiör. Distriktskyrkan Edane kapell med kyrkogård uppfördes 1930 efter ritningar byggmästare J G Andersson.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Brunskogs kyrka och Edane kapell. / ATA Stockholm, Brunskogs kyrka och Edane kapell. / Nordström A, Kyrkan mitt i byn, kulturmiljöer i Arvika kommun, 1998.