Stäng fönster Boxholm kn, EKEBY KYRKORS KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

Beskrivning
Ekeby är en medeltida socken som finns omnämnd på 1300-talet, kallad Ekby-Holavid. Fram till 1866 omfattade socknen även större delen av nuvarande Blåviks socken. Socknen är belägen mellan Mjölby och Tranås och utgör ett övergångsområde mellan östgötaslätten och Holaveden. Naturförhållandena är skiftande med öppen mark framförallt i norra delen medan den södra delen präglas av bergiga barrskogsområden. Socknen trafikeras av Östra stambanan som har station i Boxholm. Socknen omfattar även Boxholms samhälle med Boxholms bruk och Boxholms kyrka från 1897. Bruket grundades 1754 av Gabriel Ribbing, ägare till Boxholms säteri, socknens storgods. Ägarna till säteriet, släkterna Ribbing och Burén, innehade fram till 1921 patronatsrätt, dvs rätt att tillsätta kyrkans präst. Boxholms säteri och Boxholms bruk har utgjort de största jordägarna, och större delen av befolkningen har varit verksamma antingen inom bruksindustrin eller inom jordbruket. Området är rikt på fornlämningar, bl a finns i Öringe en hällkista från stenåldern. Området kring kyrkan och Ryckelsby innehåller stensättningar, gravfält och stensträngssystem och är utpekat som riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen i Svartåns bördiga dalgång på en svag höjd i ett småkuperat landskap. Kring kyrkan breder öppna fält ut sig och ett stycke norrut finns ett fornlämningsrikt område med stensträngar, stensättningar och skålgropar. Mittemot kyrkan i söder låg den gamla kyrkskolan som revs 1980. Den uppfördes 1897 av arkitekten Agi Lindegren och ersatte då sockenstugan som även innehöll skolsalar. På platsen för skolan finns idag en stor parkering. Söder om kyrkan finns den fd prästgården med tillhörande ekonomibyggnader. Den är byggd 1885 i 1½ våning med frontespis, rosa putsade fasader och ett tegeltäckt sadeltak. Öster om kyrkan finns den fd komministerbostaden i 1½ våning med gula panelklädda fasader. Utmed landsvägen västerut finns den fd klockargården. Det är en faluröd panelklädd byggnad i 1½ våning med tegeltäckt sadeltak, byggd 1844. Till gården hör även en timrad loftbod samt en timrad uthuslänga. Mittemot ligger det gamla ålderdomshemmet som idag fungerar som församlingshem. Det är byggt i två våningar med röda panelklädda fasader och ett tegeltäckt sadeltak.