Stäng fönster Lidköping kn, FRIELS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
FRIELS KYRKA är belägen i Friels socken ca 25 km sydväst om Lidköping. Namnet sägs härstamma från "Freja". Socknen består till stor del av slättlandskap, men med inslag av skogbevuxen morän närmast Vänern i väster. Strax söder om kyrkan finns en äldre bytomt med husgrunder samt ett litet järnåldersgravfält. Genom socknen har Lidköpings - Kållands järnväg tidigare passerat. Huvudnäringen i Friel har varit jordbruk kombinerat med mejerihantering och andra småindustrier, men även fiske har betytt mycket.

Kyrkbyn ligger utmed landsvägen mellan Lidköping i nordöst och Tun i sydväst. Bybebyggelsen är samlad i klungor på en bergrygg, här och var med berg i dagen, och omges av hagmark. Kyrkbyn är tätbebyggd trots 1800-talets skiften. Kyrkan ligger i kyrkbyns södra del, omedelbart öster om landsvägen. Utmed södra kyrkogårdsmuren går en körväg mot Karlsgården i öster och strax norr om kyrkan går upp en annan liten väg mot Sjövik, 2 km i väster. På motsatt sida av landsvägen ligger en enkelstuga och norr om denna före detta skolan samt ett par gårdar. I söder ligger bland annat Kartegården och Torp med röda träbyggnader. Nordöst om kyrkogårdens äldre del ligger kyrkans ekonomibyggnad och bortom denna två villor med vit respektive gul träpanel.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden från 1991 är klädd med röd träpanel och har tegeltäckt sadeltak.

ENKELSTUGA - Enkelstugan är klädd med röd locklistpanel och har sadeltak med enkupigt lertegel, vita spröjsade fönster samt grön fiskbensmönstrad port.

FÖRE DETTA SKOLA - Den före detta skolan används idag som bygdegård. Den är uppförd i två våningar och har röd locklistpanel, tegeltäckt sadeltak, träportal samt höga vita fönster.