Stäng fönster null kn, KULTURLANDSKAPSREGION VÄREND, Kronoberg

Beskrivning
Området är beläget ovanför högsta kustlinjen. I söder förekommer relativt små höjdskillnader, i norr är landskapet mera kuperat. Jordmånen domineras av osvallad morän. I centrala bygder och runt de stora sjöarna Helgasjön, Salen och Åsnen förekommer betydande, öppna arealer. Granskogen dominerar särskilt i den östra delen av området, men i regionen förekommer betydande inslag av ädellövskog och ängsmarker, särskilt i anslutning till större vatten, t.ex. kring Möckeln.
Den agrara bebyggelsen återfinns som löst sammanhållna oregelbundna byar i de centrala bygderna och som ensamgårdar i perifera områden. Ursprungligen var här ensädesbygd. Sirkön och trakten söder om Åsnen har på grund av ett gynnsamt lokalklimat utvecklat frukt- och bärodlingar.
Industrin i området präglas av trä som råvara. En speciell företeelse är de många glasbruken i områdets östra del (Glasriket). De har tidigare i många fall varit järnbruk. Städer och större orter är få. Södra stambanan har dock ett flertal smärre orter utefter sin sträckning, t.ex. Älmhult och Alvesta.
KÄLLOR:
TEXT - Sporrong, Ulf: Odlingslandskap och landskapsbild. 1996.