Stäng fönster Lessebo kn, EKEBERGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Ekeberga kyrka är uppförd i trä mellan åren 1824-25 i nyklassicistisk stil. Den ersatte då en medeltida träkyrka som var belägen söder om den nya kyrkan i kyrkogårdens sydöstra hörn. Byggmästare var Carl Peter Palmgren och kyrkan invigdes den 13 augusti 1826 av prosten Engstrand från Lenhovda. Ekeberga var vid tiden annex till Lenhovda och blev eget pastorat först år 1920. Kyrkan är uppförd i trä och utvändigt reveterad. Den är orienterad med tornet i söder och koret i norr. Sakristian är förlagd utanför korgaveln och har förbindelse med koret på båda sidor om altaret. Kyrkan är utvändigt kalkputsad. Taket är täckt med koppar. Väster om kyrkan finns bårhuset.

Norr om kyrkan ligger prästgården, en större gulputsad tvåplansbyggnad med brutet tak. Ekonomibyggnaderna till kyrkogården ligger öster om kyrkan. Det är två enplansbyggnader i trä med gulmålad locklistpanel och tegeltak. Vid ekonomibyggnaderna finns en parkering. Den första kyrkan i Ekeberga var uppförd i trä antingen timrad eller som en stavkyrka. Kyrkan var belägen några hundra meter sydväst om nuvarande kyrkobyggnad, omedelbart väster om det stora gravmonumentet.

I ett protokoll från 1754 skriver man att sedan Kosta glasbruk kommit till har den gamla kyrkan kommit att bli för liten varför man föreslår en utbyggnad av den gamla kyrkan.