Stäng fönster Ulricehamn kn, KÖLABY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kölaby socken utgörs till stor del av den uppodlade Ätradalen, vilken i norr övergår i den bördiga kalkstensplatå som kallas "Falan". I sydost dominerar skog och våtmark. Flera nord-sydliga grusåsar präglar landskapsbilden. Denna del av Ätradalen är klassad som riksintresse. Där vägarna från Humla, Börstig, Solberga och Norra Åsarp möts finns en bro över Ätran och en tätortsbildning i form av samhället Trädet. Orten växte kraftigt i samband med anläggandet av Västra Centralbanan 1904-06. Bebyggelsen präglas till stor del av villor. I stationssamhällets sydöstra ände ligger kyrkplatsen. Direkt norr härom finns ett f.d. ålderdomshem och i nordost, på andra sidan Solbergavägen, ett församlingshem. Kyrkogården begränsas i sydost av ett mindre biflöde till Ätran, vilken har en fördämning efter en kvarnanläggning invid vägbron. På andra sidan bäcken återfinns gårdarna Kungsgården och Stommen med omgivande hag- och åkermarker. Sydväst om Trädet finns på åsryggarna ett stort antal gravfält från sen brons- och järnålder. Enligt 1574 års jordebok dominerades jordägandet av frälsehemman.

ÅLDERDOMSHEM - Byggnaden i två våningar är uppförd 1927-28 och klädd med gul locklistpanel samt har burspråk och veranda. Det valmade sadeltaket täcks av tvåkupiga betongpannor.

FÖRSAMLINGSHEM - Byggnaden i en våning är uppförd 1958 och har en utbyggnad i vinkel. Fasaden är klädd med ljusgul locklistpanel och sadeltaken täcks av korrugerad svart plåt. På parkeringen ligger en vittrad gravhäll från 1600-talet.