Stäng fönster Orsa kn, ORSA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Dalarna

Beskrivning
Orsa kyrka uppfördes på en ö i deltalandskapet som bildats vid Oreälvens mynning i Orsasjön; och namnet Orsa betyder bygden vid Örans mynning. Tätorten har tillkommit genom att den gamla kyrkbyn sammanväxt med närliggande byar. Kyrkbyn och Orsa centrum ligger söder om Lillån i deltaområdet. Kyrkan är numera införlivad med tätbebyggelsen i Orsa centrum. Närmast, norr och söder om kyrkan, ligger större byggnader som inrymmer kommunala verksamheter.

Övrigt
Kyrkan är uppförd på instabil mark som består av avlagringar från älven och sjön. Markförhållandena har i kombination med byggnadens tunga struktur orsakat långvariga sättningsproblem.

Riksintresseområde: Orsasjön [W 77] (del i Orsa sn)
Motivering: Centralbygd med tätt fornlämningsbestånd och välbevarad bymiljö, kärnområde för jordbruksbygden vid Orsasjön och Siljan. (Fornlämningsmiljö).

Uttryck för riksintresset: Koncentration av gravfält och ensamliggande eller i grupper belägna gravar från vikingatiden. Omfattande lämningar efter lågteknisk järnhantering.

Övriga byggnader
Prästgården med kyrkoherdeboställe är anlagd omkring 100 meter norr om kyrkan, på andra sidan Parkgatan. En gammal björkallé förenar kyrkan med prästgårdens manbyggnad. Norra sidan av prästgårdstomten avgränsas av Lillåns strand.

Nuvarande byggnader härrör från 1890-talet då större delen av den befintliga gårdsbebyggelsen ersattes med nya byggnader. Den storskaliga manbyggnaden uppfördes 1894 efter ritningar av arkitekt Rudolf Arborelius, och utgör ett välbevarat exempel på en då intågande nationalromantisk arkitektur i s.k. schweizerstil.

I vinkel med manbyggnaden, i väster, ligger ett enklare bostadshus samman-byggt med bodar. Det utgör den före detta arrendatorsbostaden från omkring 1900.
Sydost om kyrkan ligger komministerbostaden från 1890-talet.
(Se ”Prästgårdsinventering”, 1976; 1993)