Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TANUM BOTTNA 12:1 - husnr 1, BOTTNA KYRKA

 Byggnad - Värdering

BOTTNA KYRKA (akt.)
4/14/05
Motivering
BOTTNA KYRKA är uppförd under 1100-talet, och har dessutom ett vapenhus som sannolikt har senmedeltida murverk. Den har byggts om till nuvarande exteriöra utseende dels vid ombyggnaden av korpartiet på 1500-eller 1600-tal och dels under 1700-talet då tornet färdigställdes och då den nuvarande fönstersättningen tillkom.

Kyrkans tydliga och höga placering gör den till ett viktigt blickfång i det omgivande kulturlandskapet.

Kyrkans MEDELTIDA murverk är bevarat i långhuset och vapenhuset. Anmärkningsvärd är den (till fönster ändrade) medeltida sydportalen med sina reliefer. Den kan, trots att den är huggen i granit, vara känslig för mekanisk rengöring och bör skyddas vid ev kommande putsreparationer. Kyrkan representerar de tidiga ombyggnader av medeltida sockenkyrkor som föregick de stora förändringar av kyrkor som senare skedde under främst 1700-tal.

EXTERIÖREN har den karaktär som kyrkan fick under 1500-1700-tal, med få senare ändringar.

INTERIÖREN har den intimitet som skalan i en mindre sockenkyrka med medeltida ursprung medför. Den präglas starkt av Erik Lundbergs renovering 1965-66, en gestaltning av hög konstnärlig kvalité. Han har låtit sina egna tillägg (belysningsarmaturer, bänkar, altare, kalkstensgolv i kor och vapenhus, innerdörrar, inredning i vapenhus och sakristia) samverka med äldre inredningsdetaljer, vilka huvudsakligen stammar från 1600- och 1700-tal. Av dessa har vissa lämnats opåverkade (altaruppsats, predikstol, dopfunt, läktare, altarring, innertak), medan andra har fått en ny bearbetning (t ex trärena läktarepelare, dopfunt, insida av korytterdörr, vitmålning av innertak, nytt tegelfundament till predikstol, altarring på träfötter). Färgsättning och ytbehandlingar är karaktäristiska för hans renoveringar. Även utrymmena i och kring vapenhuset är gestaltade vid denna renovering.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- De delar av murverket som har medeltida ursprung utgör omistliga historiska dokument. Särskilt märks sydportalen.
- Kyrkans inre gestaltning vid Erik Lundbergs renovering 1965-66.
- Plåten på vapenhustaket är lagd i skivformat.