Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING LILLKYRKA 3:1 - husnr 1, LILLKYRKA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Lillkyrka kyrka (akt.), LILLKYRKA KYRKA (akt.)
10/1/05
Motivering
Lillkyrka kyrka är en liten, välbevarad medeltidskyrka med betydande minnen från 1600-talet och 1700-talet i form av fast inredning och begravningsvapen. Kyrkorummet präglas av sina ljusa, vitkalkade medeltidsvalv och den ålderdomliga inredningen i form av bänkar, predikstol och orgelläktare från 1600-1700-talen. Storgodsen i det omgivande landskapet har satt sin prägel på inredningen i form av begravningsvapen och målade vapensköldar. Eka säteri har även stått för uppförandet av Ekakoret norr om långhuset.

Klockstapeln från 1740-talet är en typisk, välbevarad representant för klockstaplar i denna del av Uppland. Kyrkogården har med sin gråstensmur och sin gamla entré med smidesgrindar och putsade grindstolpar en traditionell karaktär.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

* Lillkyrka kyrka är en välbevarad medeltidskyrka starkt präglad av det omgivande herrgårdslandskapet vilket kommer till uttryck i gravminnen från 1600-1700-talen. Detta ger kyrkan ett stort kulturhistoriskt värde.
* Inredningen från 1600-talet och 1700-talet är bevarad i ursprungligt skick och äger ett betydande kulturhistoriskt värde och ger interiören stora upplevelsevärden.
* I gravkoret på kyrkans norra sida finns kistor och begravningsvapen från stormaktstiden som är ger en unik inblick i 1600-1700-talets begravningsskick inom adeln och som har ett stort kulturhistoriskt värde.
* Klockstapeln från 1744 är välbevarad i ursprungligt skick och har ett stort byggnadsteknik- och kulturhistoriskt värde samt ett miljöskapande värde.
* På kyrkogården finns ett stort inslag gravar från det tidiga 1900-talet som väl representerar sin tids gravskick och har ett kulturhistoriskt värde.