Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG KUNGSLADUGÅRD 55:11 - husnr 1, KUNGSLADUGÅRDS KYRKA

 Byggnad - Värdering

KUNGSLADUGÅRDS KYRKA (akt.)
3/30/06
Motivering
Kungsladugårdskyrkan uppfördes 1959 på ny kyrkplats, efter ritningar av Anders Berglund från Rydaholm i Småland. Den uppfördes med insamlade medel samt bidrag från Göteborgs Småkyrkostiftelse.

KYRKOANLÄGGNINGEN består av en byggnadskropp i vinkel där kyrka och församlingslokaler är samlade, samt en fristående klockstapel och en kyrkotomt. Kyrkan ligger i nära nord-sydlig riktning mitt på kyrktomten, församlingslokalerna ansluter vid den västra fasaden. Närmast kyrkan ligger sakristian och en kyrksal, längre västerut finns övriga församlingslokaler (kök, toaletter, samlingsrum och kapprum). De olika byggnadsdelarnas funktioner är tydligt avläsbara i exteriören. Anläggningen är enhetligt utformad med odekorerade fasader i rött tegel och sadeltak med eternitshingel. Plåtdetaljer är utförda i koppar. Byggnaden hade ursprungligen en oregelbunden U-form, men på 1970-talet uppfördes en glasad tillbyggnad till kyrksalen.
Kyrkotomten sluttar åt öster och är till stora delar gräsbesådd. Rhododendronbuskar är planterade längs flera av byggnadens fasader. Klockstapeln, uppförd i samma material som kyrkobyggnaden, står nära tomtens nordvästra hörn.

KYRKAN är väl bevarad sedan byggnadstiden, såväl ut- som invändigt, liksom i huvudsak även församlingslokalerna.

EXTERIÖREN är tidstypiskt enkelt utformad, med släta ytor. Dörrpartiet i norr med sina stående träribbor och de tolv fönstren i den östra fasaden är väsentliga för byggnadens uttryck.

KYRKORUMMET har koret i söder och vapenhuset i norr. Sakristian ligger väster om koret och väster om långhuset ansluter kyrksalen, som ligger bakom en vikvägg. Orgeln står i en nisch i rummets norra ände.

INTERIÖREN är i stort sett oförändrad sedan uppförandet. Den är enhetligt utformad, tidstypisk och välbevarad, såväl i karaktär som i detaljer. Formerna är enkla och rena, materialen är omsorgsfullt valda och av god kvalitet. Kyrkorummet har en lugn färgsättning som domineras av mörkt tegelrött, vitt och blått (i en dämpad blågrå nyans). Korinredningens mosaikinläggningar, de höga fönstren med mångfärgat blyinfattat antikglas samt rummets armaturer är medvetet valda som viktiga accenter i ett i övrigt osmyckat kyrkorum. De handgjorda mosaikerna är utförda av Gun Setterdahl, Stockholm.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Kyrkan och församlingslokalerna är välbevarad både in- och utvändigt
- Utformningen av hela anläggningen är tidstypisk och håller hög kvalitet
- Kyrkorummet är väl sammanhållet och har en medveten gestaltning