Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LYSEKIL BRASTAD 1:13 - husnr 1, BRASTADS KYRKA

 Byggnad - Värdering

BRASTADS KYRKA (akt.)
5/12/05
Motivering
BRASTADS kyrka uppfördes 1876-1877 på en plats 300 meter från sin medeltida föregångare, vilken samtidigt revs. Den äldre kyrkogården finns fortfarande kvar. Byggnadssten från den medeltida föregångaren ingår i kyrkans innermurar. Eventuellt finns en sten med reliefer i tornet, under klockorna (nu överputsad).

Kyrkan med kyrkogård ingår liksom den äldre kyrkogården i ett något utspritt sockencentrum, med skola, prästgård etc.

Kyrkan uppfördes i en medeltidsinspirerad stil med stark dragning åt nygotik. Den är i Bohuslän tidigaste representanten för de kyrkor som kring sekelskiftet 1900 byggdes i en uttrycksfull nygotik, där fasadens materialbehandling, med tuktade och oputsade granitblock utgör en väsentlig del. EXTERIÖREN är mycket uttrycksfull, och i stort sett oförändrad sedan byggnadstiden, med undantag för portarna. Granitmurarna kring kyrkoplanen samverkar dessutom visuellt med kyrkans fasadmaterial och förstärker dess uttryck.

INTERIÖRT finns en viss stilblandning med såväl klassicistiska former som nygotiska. Nygotiken hade ursprungligen ett mycket större genomslag, men interiören fick sin nuvarande karaktär vid den stora renoveringen 1938. Renoveringen var funktionalistiskt inspirerad, med släta ytor på dörrar, i tak och på altarring, liksom väggen mot sakristian, vilket nu lyfter fram de klassicistiska grunddrag som ändå finns i en större kyrkobyggnad med mycket ljus flödande genom höga rundbågiga fönster och med måleri med mycket grått och marmoreringar. De nygotiska elementen har därmed fått stå tillbaka.

Bevarad snickeriinredning från byggnadstiden återfinns i predikstol, orgelhus samt den mycket väl proportionerade läktaren.

Mest anmärkningsvärd i interiören är den praktfulla altaruppsatsen i barock, ett arbete av Hans Swant från 1669, vilken genom en restaurering 1938 ligger nära sin ursprungliga färgsättning. En annan viktig detalj är den medeltida dopfunten.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Den medeltida dopfunten.
- Kyrkan är exteriört oförändrad sedan byggnadstiden, med undantag för portarna.
- Altaruppsatsen är ett 1600-tals barockarbete av hög klass.