Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERSUND SUNNE PRÄSTBORD 1:2 - husnr 2, SUNNE KYRKA

 Byggnad - Värdering

SUNNE KYRKA (akt.)
12/31/04
Motivering
Sunne kyrka med kyrkogård och bogårdsmur bildar tillsammans med sockenstugan och kyrkstallarna en sammanhållen och enhetlig miljö från 1800-talet där kyrkogårdens yngre delar harmonierar väl mot de äldre. Ruinen efter den gamla kyrkan och kastalen skapar ett djupare tidsperspektiv i miljön och vittnar om den centrala plats kyrkan i Sunne har haft genom historien.

Den nyklassicistiska kyrkan byggd i mitten av 1800-talet bevarar i hög utsträckning den ursprungligt strama och sparsmakade formen till sin exteriör. De rundbågiga öppningarna i murverket som symmetriskt upprepas runt hela kyrkan återkommer även i den öppna, fyrkantiga lanterninen på det flacka torntaket. Även invändigt finns den nyklassicistiska prägeln kvar genom att den ursprungliga inredningen till stor del är bevarad, såsom altaruppsats, predikstol, slutna bänkkvarter, orgelläktare och orgelfasad. 1950-talets restaurering påverkar dock kyrkorummets nyklassicistiska karaktär genom sin färgsättning av inventarier, väggar och tak och genom tillkomsten av den äldre altaruppställningen och dopfunten från slutet av 1600-talet.

Att särskilt tänka på i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Kyrkomiljön bildar tillsammans med kyrkoruinen och prästgården på andra sidan viken en miljö med kontinuitet sedan medeltiden där de olika delarna tillsammans och var för sig uppvisar höga kulturhistoriska värden

Kyrkans föga förändrade exteriör är en god representant för den stilrena nyklassicistiska sockenkyrkotypen

Interiörens bevarade ursprungliga inredning från 1830-talet i form av altaruppsats, predikstol, bänkkvarter, orgelläktare och orgelfasad.

Interiören bär, trots vissa förändringar, fortfarande prägel av byggnadstidens stilideal

Altaruppsatsen och dopfunten från slutet av 1600-talet