Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BRÄCKE HÅSJÖ PRÄSTBORD 2:1 - husnr 1, HÅSJÖ GAMLA KYRKA

 Byggnad - Värdering

HÅSJÖ GAMLA KYRKA (akt.)
12/31/04
Motivering
Håsjö gamla kyrka byggd i slutet av 1600-talet är en av få i Jämtlands län som nybyggs under den långa perioden av krig och låg befolkningstillväxt på 1600-talet. Kyrkans form för tankarna till de senmedeltida salskyrkorna och vittnar om att byggnadstraditionen sedan 1500-talet ännu inte påverkats särskilt när kyrkan uppfördes. Att kyrkan helt är byggd i trä och inte sten berättar i sin tur om de sämre tiderna. Den för anläggningen dominerande klockstapeln som är byggd hundra år senare under avsevärt bättre tider med god befolkningstillväxt, tjänar dock väl sitt syfte att ge kyrkplatsen ett mer storslående och pampigt uttryck.

Trots 1900-talets restaureringar kan kyrkan anses vara väl bibehållen till sin karaktär i både exteriör och interiör, samt ge en god bild av hur ett kyrkorum under den gammallutherska tiden mellan 1610-1720 gestaltades. Kyrkans fasta inredning som framförallt dateras till byggnadstiden och 1700-talets början är anledningen till detta. Läktaren från mitten av 1700-talet visar tydligt det vanliga förfaringssättet att först av allt bygga läktare när kyrkan blev för liten.

Den i Sverige unika bokstavstavlan med den danska texten är ett utmärkt och tydligt exempel på det hårdare kravet från danska lutherska kyrkan på bildlösa altartavlor, som i viss utsträckning kom att påverka inredningarna i de jämtländska kyrkorna under tiden av danskt styre. Det bevarade krucifixet däremot visar på att det också fanns en tolerans mot de äldre bilderna från den medeltida, katolska traditionen.

Att särskilt tänka på i skötsel och förvaltning av kyrkan:

Kyrkans sparsmakade exteriör i förhållande till Pål Perssons ur dekorativt hänseende mer påkostade klockstapel

Träets form, konstruktion och ytbehandling som är synlig överallt i exteriör och interiör både på kyrkan och klockstapeln

Den fasta inredningen med altaruppsats, krucifix, altarring, predikstol, bänkar och psalmnummertavla

Draperimålningen längs långhusets väggar

Den unika katekismustavlan