Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅSTORP HYLLINGE 3:91 - husnr 1, HYLLINGE SMÅKYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Hyllinge småkyrka (akt.)
2016-04
Interiörbeskrivning
Från den breda kyrkporten kommer man in i ett entrérum utomhus som är täckt av ett brant pulpetttak som svävar över väggarna. De svarta takstolarna bärs av dubbla reglar som är förankrade på väggarnas utsida. Golvet är asfalterat. Sex dubbeldörrar av trä uppbyggda av ramverk och vertikala ribbor med öppna springor emellan leder till atriumgården. Ett förråd med svart stående panel och beige dörr är tillbyggt i förrummet. Svarta täta trädörrar leder i norr och söder till kapprum i den gång som omger atriumgården.
Gemensamt för hela anläggningen är att golven är av kvadratiska plattor av naturasfalt som skiftar mellan grått och svart beroende på patina. Inga trösklar finns mellan rummen. Väggarna är murade av oputsad grå betongsten. Väggarna möter golven utan golvlister. Taken är täckta av björkplywoodskivor. Dörrarna av skiftande bredder är täta svarta trädörrar med en vertikal skåra i mitten. Dörrarna ansluter till murarna med en mjukfog utan några foder.
Väggarna i ”pelargången”, kapprummen har en vägg med betongsten och en sida med fönster från golv till tak som sitter mellan betongpelare mot atriumgården. Fönstren är insatta så att det inifrån bara syns glas utan karmar. Taket är klätt med plywood i norra gången medan i södra gången är golvet sänkt nedanför plywoodtaket med ett undertak med akustikplattor i bärverk.

Kyrkorummet
Ingången till kyrkorummet är med en enkeldörr från söder i bakre delen av rummet.
Kyrkorummet har rektangulär planform och traditionell riktning mot altaret i öster. Golvet är i en nivå och belagt med samma golvplattor som i hela anläggningen. Takhöjden är drygt sju meter som högst med pulpettak. Taket är klätt med björkplywood mellan reglar. En längsgående limträbalk från öster till väster mitt i rummet är förbunden med två kraftiga tvärställda limträbalkar, en mellan kor och långhus och en vid ”läktaren”.
Murarna är av oputsad betongsten i tegelformat mot norr och söder medan korväggen i öster är murad av sten med större format. Mitt i östväggen är en vertikal öppen fog från golv till tak utan bruk. Mot väster är väggen täckt av fyra dubbeldörrar som leder in till konfirmandsal och som kan utöka kyrkorummet. Dörrarna är uppbyggda med ramverk av björk och fyllningar av björfanér. Ovanför finns ett förråd som delvis döljs av en kraftig limträbalk.

Två högtsittande fönster finns i söderväggen. Endast himlen syns. Det stora fönstret som belyser koret är enluft och ”hål i mur” utan karm. Under korfönstret fortsätter en murslits med en smal dörröppning som är prästingång som är belägen mittför altaret med samma bredd som altaret.

Installationerna är dolda, inga störande radiatorer utan golvvärme. Ventilation med tilluft är genom golvspringor intill väggen. Inga golvlister finns utan muren möter golvet.

Öppna fasta bänkar står på ömse sidor om mittgången. Längs norr och söderväggarna hänger stolar som hopfällda är rektangulära björkplattor. De bildar ett mönster med 12 plattor på varje vägg. Över dem hänger lampetter av smide.
I koret står det fasta murade altaret i mitten. På norrsidan står kororgel, ljusbärare, bord och dopträd. På södersidan står ambo, dopfunt och piano. Framför altaret ligger fårskinn i en ring.

I väster avdelas kyrkorummet med en hel vägg med björkdörrar till konfirmandrummet. I detta rum är hela västväggen täckt med fönster från golv till tak mellan betongpelare. Taket har senare tillagda akustikplattor mellan furutakstolar. Golvet är lika övriga rum. Rummet har väggar lika övriga väggar murade med betongsten men är på senare år avdelat med ett förråd med en gipsvägg klädd med en tegeltapet av plast mot norr.

Sakristian intill kyrkorummet har golv och väggar lika övriga rum. Fönstren är utbytta mot vita fönster till skillnad mot alla övriga fönster som är svarta.
Församlingssalen integrerar ”pelargången” i rummet. Pulpettaket är klätt med björkplywood, liksom en del av väggarna. Övriga väggar av betongsten. Ventilation med galvade tallriksventiler är symmetriskt placerade på östväggen i linje med armaturen.
Pentryt har originalinredning med björkskåp, golv och väggar lika övriga rum.
Barn/ungdomslokalerna har specialgjorda skåp med släta luckor av björk utan handtag längs öst och västväggarna. Ytterväggarna har parvisa fönster delade med en pelare och en ovanförliggande betongbalk. Väggarna är av betongsten, pulpettaket är sänkt med akustikplattor i bärverk.

Även toaletterna har samma material som hela anläggningen, betongsten på väggar, en vägg med björkplywood med stor rund spegel och samma golvplattor.

Inredning och inventarier
Altaret från 1981 är ritat av Wofgang Huebner. Det är ett blockaltare murat av samma betongsten som väggarna.

Altartavlan är en textilapplikation från 1989 gjord av Britt-Inger Lanner. Bilden har två sidor som vänds vid olika högtider under kyrkoåret.

Altarkrucifixet av trä är snidat av Wiggo Johansson, född i Hyllinge. Jesus är klädd i arbetskläder.

Dopfunten, från 1981, av furu är ritad av Wolfgang Huebner. ”Benen” består av furuskivor åt fyra sidor med öppna hörn och bildar ett kors.
Dopskål och kanna från 1981 är saltglaserad keramik från Höganäsbolaget, drejade av Sven Bolin.

Ambo av trä. Lutad plywoodskiva på ett skaft med en kryssfot.
Den tidigare predikstolen av furu är undanställd i ett förråd.

Bänkinredningen från 1981 ritad av Wolfgang Huebner är av furu och öppen. Gavlarna är rektangulära med rak ovankant, en vertikal öppen springa finns i gavlarna. Gavlar finns både mot mittgång och sidogångar. Ryggarna är täta och släta. Psalmbokshylla är integrerat i ryggstödet. Grå dynor ligger i bänkarna.
Stolar från 1981 av björk ritade av Wolfgang Huebner. Stolarna hänger på väggarna som dekorativa ”plattor” och är hopfällbara extrastolar.

Kororgeln, köpt på 2000-talet, är tillverkad av A Mårtenssons orgelfabrik i Lund. Fasaden är av ek, dess övre del har pulpettaksform. Framför piporna finns fyra luckor som kan öppnas och stängas.

Klockan från 1981 är gjuten av Bo Bergholtz, Bergholtz klockgjuteri, Sigtuna. Den väger 320 kg och har en diameter om 78 cm med slagtonen C2. Klockan har inskription med ett bibelord. Klockstolen är av metall.