Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVENLJUNGA SVENLJUNGA KYRKA 1:1 - husnr 1, SVENLJUNGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SVENLJUNGA KYRKA (akt.)
2004-09-21
Interiörbeskrivning
LÅNGHUS

GOLV - Slipat kalkstensgolv.

VÄGG - Slätputsade vitmålade väggar som delas in i sektioner av ett pilastersystem. De ljust blå pilastrarna smyckas av längsgående lister i blått och guld samt i mitten en grå inåtgående list. Pilastrarnas kapitäl dekoreras av tre röda rektangulära fält bredvid varandra mot guldfärgad botten. Basen hänger samman med den ljusblå bröstningen som löper längs med långhusväggarna, och pryds av två liggande inåtgående fyllningar, rektangulärt formade och placerade över varandra. Fyllningarna är gråblå och kantas av en röd list. Bröstningen, som pryds av lister i guld och mörkare blått, består av ljusblå fyllningar i två rader, utspringande från gråblå botten, som inramas av ett mörkare blå listverk. De övre fyllningarna är stående och rektangulära medan den undre är mindre till storleken och liggande.

PORT - Porten till läktarunderbyggnaden är en ljust blå dubbeldörr vars båda dörrblad pryds av två rektangulära, ljusgrått avfärgade fyllningar som kantas av röda lister. Mellan de båda fyllningarna ett smalare infällt, förgyllt parti. Norra entrén är en pardörr lik den ovan nämnda frånsett att den placerats i ett vindfång i ljusblått som dekorerats med smala, rektangulära och förgyllda fält som fällts in i ramverket.

FÖNSTER - Långhuset har sex rundbågiga fönster på var sida, där det östra paret delas med koret. Vid något tillfälle har södra porten ersatts med ett rundbågigt fönster som når ända till golvet. Utöver detta finns även ett mindre rundbågigt fönster över norra entrén. Samtliga fönster är blyinfattade med antikglasrutor och dekorerade upptill med en polykrom åttasidig stjärnform med ett kors inuti. På var sida om stjärnan, som är innesluten i en cirkel, finns blommor och blad, även dessa i olika färger. Det fönster som förut utgjorde sydportalen har även i de nedre partierna färgade glas i bl a orange och blått.

TAK - Stickbågigt tak avfärgat i vitt med en svagt blå kulör. Taket möter väggen via ett ljusblått listverk med blå och röda smala lister samt i överkant ett tandsnitt med förgyllda tänder.

LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktarunderbyggnadens vägg mot kyrkorummet är ljusblå med vita infällda rektangulära fyllningar i två rader, där de övre är stående och de undre (täckta av radiatorer) är liggande. Mellan raderna av fyllningar, ett infällt, långsmalt förgyllt fält. Läktarunderbyggnaden är inredd med ett körrum på sydsidan och en brudkammare på norrsidan, i vilket bland annat en äldre, åttkantig dopfunt förvaras.

KOR

GOLV - Lika långhuset. Där koret smalnar av högs golvet i två trappsteg.

VÄGG - Lika långhuset fast utan bröstning i den smalare delen av koret.

PORT - Enkeldörr mot sakristian som avfärgats ljust blå. Två över varandra stående fyllningar som kantas av lister avfärgade i blått och rödorange.

FÖNSTER - Två fönster lika långhuset åt norr respektive söder. Två rundbågiga fönster åt nordöst respektive sydöst, spröjsade med blyinfattat antikglas som rikt bemålats i många färger. Det nordöstra fönstrets motiv är den nyfödde Jesus i stallet, omgiven av Maria, Josef och de tre vise männen. Målningen är omfattad av en gyllene ram som upptill kantas av en ängel på var sida. Nedtill kan följande text läsas: "Gåfva av Johanna och Christina Klinghjerdt". Målningen på det sydöstra fönstret föreställer den korsfäste Jesus med sörjande vid korsets fot, även här kantas motivet av en ram med änglar på båda sidor. Nedtill syns texten "Gåfva av Lovisa Klinghjerdt född Hedberg."

TAK - Lika långhuset.

FAST INREDNING

ALTARE - Ljust grå altare i trä med guldkantad rektangulär ram på framsidan, innehållande rund ram som omfattar texten IHS skrivet med guldfärg.

ALTARUPPSATS - Altartavlan utfördes av Birger Lignell 1860 eller 1861. Den föreställer Kristi förklaring, där Jesus i ett ljussken möter Moses och Elias på ett berg nedanför vilket Petrus, Jakob och Jakobs bror Johannes avtecknar sig. Tavlan är innesluten i en rundbågig, förgylld ram och omramas av en uppsats som kan vara utförd av Johannes Andersson i Mjöbäck. På var sida om målningen står kannelerade kolonner som ådringsmålats i grått. Kolonnerna står på ljust grå socklar som hänger samman med altaret. De korintiska kapitälen såväl som baserna är förgyllda. Rakt korintiskt tandat entablement i ljusgrått med förgyllda lister och tandsnitt. På entablementet finns treenighetssymbolen i mitten omgiven av strålar, flankerad på båda sidor av ett snidat polykromt människohuvud.

ALTARRING - Femsidig, genombruten altarring i olika blå toner med enstaka list i guld samt i grönt. Barriären bildas av spjälor vars form kan liknas vid ett kantigt upp-och-ned-på vänt U. Överliggare och knäfall i rosarött skinn.

BÄNKINREDNING - Öppna rader i fyra kvarter med gavlar i olika blå kulörer samt med röda inslag. Gavlarnas nedre del är indragen. Över bakre delen av bänkgavlarna, ett något högre parti sammanbyggt med det högre ryggstödet. På detta parti känns dekorationen med röda rektangulära fält mot förgylld botten igen från väggarnas pilastrar. Sits och ryggstöd klädda med stoppad dyna klädd i randigt rödrosa tyg. Invändigt är bänkarna i övrigt ljust blå. I ryggstödet över dynorna finns ett långsmalt infällt parti, avfärgat i en mörkare blå färg.

PREDIKSTOL - Den nyklassicistiska predikstolen är gjord av Johannes Andersson i Mjöbäck, som gjorde många predikstolar vid den här tiden i Sjuhäradsbygden. Den runda, ljusgrå korgen har vulst nedtill och entré sker genom en öppning i väggen in till sakristian. Förgyllda listverk och dekorationer med växtmotiv på korgens sidor. På vulsten en förgylld lövbård runt hela korgen. På undersidan av bokbrädet en uppslagen bibel samt korset med en törnekrona. Ingången till sakristian omramas av pilastrar med förgyllda kannelyrer under ett tresidigt entablement. Över denna inramning finns Mose tavlor med tio guds bud, ett kors med strålglans, en uppslagen bibel samt en stav. Under korgen en förgylld kotte som i sin tur står på ett åttsidigt skaft, som ådringsmålats i grå och blå kulörer. Sockel klädd i mässingsplåt. Ljudtaket är bemålat i en grå kulör med förgyllda dekorationer och har rund form som korgen. Undersidan av taket uppvisar en förgylld trenenighetssymbol med Jahve-namnet, innesluten i strålglans mot blå botten. Runt nederkanten en lambrekäng med tofs och på takets topp, en brinnande lampa.

ORGEL - En ny orgel byggdes 1928 av Åkerman och Lund i Sundbyberg. Den nuvarande orgeln är byggd 1961 av Olof Hammarbergs orgelbyggeri. Orgelfasaden, som tros vara kyrkans ursprungliga, är tredelad med en hög rundbågig öppning i mitten och två lägre, rakt avslutade smalare öppningar på båda sidor. Fasaden är målad i en grå kulör och har enstaka röda inslag samt förgyllda listverk. Öppningarna åtskiljs av räfflade pilastrar med delvis rödmålade kapitäl. I orgelfasadens överkant en förgylld äggstavslist, samt över denna på var sida om rundbågen, en förgylld lyra med trumpeter i kors som omges av bladverk. Ett ryggpositiv med synliga pipor sitter i läktarbröstets framskjutande mittparti. Sedan år 2001 finns också en kororgel i kyrkan, placerad vid södra korvägen. Den är byggd av Hammarbergs orgelbyggeri i Göteborg och är ljusgrått avfärgad med inslag av rött, guld och blågrått.

LÄKTARE - Orgelläktaren i väster bärs upp av två pelare samt av läktarunderbyggnader i norr och söder. De två ljust blå kvadratiska pelarna dekoreras av infällda, förgyllda långsmala fält. Ca 80 cm över golvet bryts pelaren av en kubliknande dekoration, större än och utspringande från pelaren. Denna kub pryds på mitten av ett horisontellt fält, infällt och avfärgat i en orangeröd kulör. Läktaren har ett utspringande, rakt mittparti i vilket en del av orgelns pipor sitter. Mittpartiet har svängda, inåtgående sidor. Bröstningen är avfärgad i en ljusblå kulör med mörkare blå kvadratiska fyllningar, som kantas av förgyllda avfasningar. Fälten skiljs åt av egenartade pilastrar med kvadratisk avslutning upp- och nedtill. Pilastrarna är avfärgade i samma kulör som fyllningarna, och pryds av ett förgyllt infällt parti. I läktarbröstets överkant, ett mässingsräcke med ljusbärare.

SPECIFIKA INVENTARIER

DOPFUNT - Åttsidig dopfunt, troligen av röd granit, från 1977 med fat i silver. Släta sidor utan dekor. Äldre vit, åttsidig dopfunt i trä med förgyllda dekorationer finns bevarad i brudkammaren.

NUMMERTAVLA - Två vita psalmnummertavlor med rakt överstycke och förgylld ram finns fastsatta på pilastrar på norra och södra korväggen, där koret smalnar.