Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY S:TA MARIA 23 - husnr 1, VISBY DOMKYRKA (SANKTA MARIA KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

Visby Domkyrka (Sankta Maria kyrka) (akt.), VISBY DOMKYRKA (SANKTA MARIA KYRKA) (akt.)
2009-01
Interiörbeskrivning
Väggar och valv i kyrkorummet, tornkammaren samt de båda kapellen är putsade och vitkalkade. Muralmålningar finns på korets östra vägg samt kring en av korets norra fönsteröppningar. Omfattningar, pelare, gördel- och sköldbågar samt valvribbor är undantagna från puts och består av fint huggen kalksten.

Kyrkorummet och Stora kapellet täcks av kryssvalv slagna av kalkstensflis. Koret täcks av ett kryssvalv, västtornets två nedersta våningar av vardera ett d:o. Långhuset är treskeppigt och fem travéer långt. De båda sidoskeppen avslutas i öster med absidioler, mittskeppet öppnar sig mot västtornet i en emporvåning med två kopplade rundbågiga öppningar försedda med d:o kolonnetter. Öppningen är nu försedd med glas. Långhusets 15 kryssvalv bärs upp av fyra pelarpar. Swertingska kapellet täcks av ett tunnvalv.

Stora kapellet har tre valvtravéer, den västligaste med två valv. Sköld- och gördelbågar, konsoler, slutstenar är rikt utformade med stor variation där växter, bibelscener och figurer återges.

Valven är på ovansidan värmeisolerade med mineralullsmattor.

Väggen mellan långhusets västra del och Stora kapellet är igensatt, nedtill med murade väggar, ytbehandlade lika omgivande murverk, upptill med dubbla glasväggar i en stålkonstruktion.

Böne- och silverkammaren i östtornen täcks av tunnvalv. Väggar och valv är putsade och avfärgade. Bönekammarens västra vägg täcks delvis av panel. Silverkammarens östra och västra väggar är delvis klädda med panel med fasta bänkar och väggskåp.

Väggarna i sakristibyggnaden är målade, sakristians väggar är nedtill klädda med en panelad bröstning, ovan handfat och diskbänkar är väggarna klädda med kakel. På sakristians östra vägg finns en piscina av mässing. Väggen mellan körledarens arbetsrum och köket är glasad.

Innertaken är målade med undantag av taket i vaktmästeriet, som är klätt med skivor, och sakristian, som har trätak med synliga takbjälkar. Samtliga snickerier samt branddörr är ådringsmålade i gula valörer alternativt i grönt. Längs med väggarna i textilkammaren är hyllor, lådor och garderober uppbyggda.

Bjälklag och golv
Golven i hela kyrkorummet inklusive i de båda kapellen och i tornkammaren är belagda med gravstenar och kalkstensplattor, i bänkkvarteren trägolv.

Långhusets golv är i östra travén upphöjt tre steg, och korets golv är upphöjt ytterligare fyra steg. Stora kapellets golv är i det östra valvet upphöjt två steg. Enkelt trägolv i bönekammaren, i silverkammaren kalkstensflis. De båda östtornens övre våningar har trä- respektive betongbjälklag.

Västtornets tredje vindsvåning är klätt med ståndfalsad plåt, uppvikt i kanterna samt mot träkonstruktionerna.

I sakristibyggnaden är golven i vaktmästeriet, personaltoaletten, el-centralens inre rum, toaletten uppe samt vindsrummet är klädda med plastmattor medan golven i foajén med toaletterna och sakristian är belagda med kalkstenskivor. El-centralens rum är belagt med metallplattor. Golvbrunnar finns i vaktmästeriet samt i rummet med el-central. Trapporna, golvet i samlingsrummet, textilkammaren, samt de tre rummen på ovanvåningen är av trä, endast trappans nedre del är behandlad. Körsalen har gradänger av trä.

Trappor och stegar etc.
Västtornets breda murtrappor – en på var sida om tornbågen – leder till tornets första vindsvåning, emporen. Till trappan i norr ansluter trappan från norra tornportalen. Från emporvåningen finns dels en trätrappa ned till orgelläktaren och dels en murtrappa till galleriet, varigenom tornets andra vindsvåning nås, vidare leder breda trästegar med vilplan upp till och genom tornhuven.

I det nordöstra tornet finns en murtrappa som börjar i silverkammarens södra vägg och leder upp till andra våningen. I det sydöstra tornet leder murtrappor upp till såväl den stora kyrkvinden som till tornets olika våningar t.o.m. den fjärde. De övre våningarna i tornen sammanbinds med trästegar. Det sydöstra tornet nås via kyrkvinden, det nordöstra tornet via stegar.

På stora kyrkvinden och på vindarna över sidoskeppen inspektionsbryggor med tillhörande trappor av trä för åtkomst av utrymmena och för inspektion av tak och – i klerestorievåningen – fönstren.

Fast inredning i kyrkan
Korets fasta inredning utgörs av ett högaltare prytt med ett retabel. I den sydöstra absidiolen står ett sidoaltare med en altaruppsats av sandsten. Den östra långhustravéen markeras i sidoskeppen genom ett skrank av smidesjärn. I långhuset finns dessutom predikstolen, bänkkvarteren samt en läktare.