Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE BROBY 11:1 - husnr 1, BROBY KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

BROBY KAPELL (akt.)
2003-06-26
Interiörbeskrivning
BROBY KAPELL - Kapellet består av ett kvadratiskt långhus med främre delen avdelad till kor, vapenhus/förstuga i väster samt mitt på takåsen ett trätorn i form av takryttare.
LÅNGHUS - Långhuset är indelat genom en mittgång. I väster är en dörr till vapenhus/tambur. I sydvästra hörnet står ett orgelharmonium med spelbord mot väster.
GOLV - Golvet utgörs av tvärgående, oljade smala bräder. I mittgången ligger en blågrön sisalmatta.
VÄGG - Väggarna putsade och målade i vitt. De avslutas upptill av en smal vitmålad taklist.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörren mot vapenhus/tambur utgörs av en gråmålad pardörr. Varje dörrblad pryds av en vertikal, hög spegel nederst, en liten horisontell spegel på mitten samt överst en hög rektangulär glasruta. Rutan är indelad i sex rutor genom träspröjs.
FÖNSTER - Långhuset har ett större rektangulärt fönster i norr och ett i söder. De gråmålade fönstren har korspost med fyra öppningsbara lufter. Fönstren är placerade i djupa, utåt konande segmentbågade smygar, putsade och vitmålade. Fönsterbänkarna lutar mot rummet. I fönsterbänkarna finns vardera en på ovansidan avplanad träkloss, där en trearmad ljusstake av tennplåt(?) är placerad.
TAK - Taket är ett ljusblått plant trätak av träskivor. Taket indelas genom ca 5 cm breda ribbor i rutor/kassetter.
KOR - Koret saknar avgränsning mot långhuset förutom bänk- /stolskvarterens avslutning mot öster. Altaret är placerat i en nisch i östväggen och altarringen ca en meter från väggen. Altarprydnaden hänger över altaret. Innanför altarringen är golvet upphöjt ca 15 cm. På vardera sida av altaret hänger en nummertavla och på syd - och nordväggen vardera en trearmad mässingslampett i nyrokoko. Lampetterna har nedhängande glasprismor. I Taket hänger en svarvad ljuskrona av trä från 1700-talet, ursprungligen från Källby kyrka. Kronan, målad i olika gröna nyanser, är elektrifierad.
GOLV - Se långhuset. Golvet innanför altarringen omges av en profilerad brun list. På detta golv ligger en grön ryamatta.
VÄGG Se långhus. I östväggen är en djup, segmentbågad putsad och vitmålad nisch av altarets bredd, men något grundare än altaret.
TAK - Se långhus.
FAST INREDNING
ALTARE - Det enkla träaltaret från 1930 utgörs av en träskiva, placerad i väggnischen, samt av en gråmålad framsida av en träskiva.
BÄNKINREDNING - Långhusets öppna inredning består av två kvarter med lösa stolar. Stolarna från 1972 är av bok och har genombruten rygg med två tvärslåar samt stoppad dyna, klädd med grönt tyg.
AMBO - En ambo av ljus ek är tillverkad 2004 av Lars-Åke Göransson, Örslösa.
ORGEL - Orgelharmoniet, troligen från 1930, är tillverkat av Östlind och Almqvist. Det har 13 stämmor. Den enkla fasaden är tillverkad av ek. Till harmoniet hör en rund svarvad pall. Den trebenta pallen är höj - och sänkbar.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altartavlan består av ett litet väggkrucifix med svart träkors och skulpterad, ljust målad Kristus. Krucifixet från 1930 är tillverkat och skänkt av dåvarande pastorn i Nuckö, Estland.
ALTARRING -Altarringen från 1930 består av ett skrank med diagonalt utåtvinklade korta gavlar. Altarringen är marmorerad i ljusblått, brunt och vitt och de tre sidorna omges av släta, bruna träramar.
DOPFUNT - Dopfunten av ek från 1930 består en bägarformad , åttkantig cuppa, smal åttkantig, kannelerad fot samt profilerad, uppåt konande åttkantig fotplatta. Cuppan har en mycket grund fördjupning. Cuppans mynning pryds av en nedhängande list med utsågad bågfris.
NUMMERTAVLA - De svarta, troligen nutida nummertavlorna omges av ramar, ådrade i ljusgrönt med flackt spetsvinklade överstycken.
VAPENHUS/FÖRSTUGA - Vapenhuset inreddes 1972. Vid vapenhusets södra sida står ett bokbord utmed västväggen och vid den norra sidan två fristående klädhängare. Utmed östväggen, söder om långhusdörren, går torntrappan. Trappan är inbyggd och nås genom en dörr från väster. Under trappan finns förrådsutrymmen, som nås via en annan dörr (norr om den förra). Östväggen söder om långhusdörren är på samma sätt som vid trappan utbyggd mot öster. Utrymmet har textilskåp respektive stolförråd med separata dörrar.
GOLV - Se långhus. På golvet ligger en blågrå sisalmatta.
VÄGG - Väggarna är klädda med ny, vitlaserad profilerad träpanel. Väggarna avslutas upptill av en taklist i form av en gråmålad kluven och bilad stock. Västväggen indelas i fält genom vertikala, liknande stockar. Väggarna avslutas nedtill av en smal, grå golvlist.
Inuti stolsförrådet återfinns en äldre panel. Denna består mot väster av vitmålad panel av breda bräder och mot norr av vertikal pärlspont.
PORT/DÖRR - Den centralt placerade porten i väster består av dubbla dörrar. Innerdörren har samma utförande som långhusdörren. Ytterdörren är en rektangulär, slät, vitmålad pardörr. Dörren har smidda, långa, vitmålade beslag och är troligen ursprunglig. Långhusdörren är placerad i en djup nisch av vitlaserad träpanel.
FÖNSTER - I väster finns ett fönster på varje sida av porten. Dessutom finns ett fönster i norr och ett söder. Fönstren har samma utformning som långhusfönstren. De är placerade i liv med väggen och omges av profilerade grå trälister.
TAK - Taket består av breda, äldre, vitmålade bräder prydda av en kälning utmed varje långsida.
TORN - Ett centraltorn är placerat över långhuset. Vapenhusvinden nås via en inbyggd, rak trätrappa med räcke från vapenhuset. Se vapenhus/tambur. Ovanpå vapenhuset är ett golv av breda plankor. Även väggar och tak är träfodrade. På långhusets vind i öster saknas golv. Här ligger tjockt med sågspån. Långhusets gamla väggar (från ett gammalt vapenhus) är murade av sandstenskvadrar. En rak öppen trappa från vapenhusvinden leder via en lucka till den öppna, raka torntrappan. Denna leder i sin tur till tornvåningen.
TORNVÅNING - Såväl väggar, som tak och golv i det åttkantiga tornet är av trä. I norr, söder och väster är en rektangulär lucka utsågad i väggen. I öster är et rödmålat fönster, genom träspröjs indelat i sex rutor. Två klockor från den rivna medeltidskyrkan hänger i tornvåningen. En av dessa omgöts 1752 av Nils Billsten, Skara, medan den andra är gjuten 1687 av Petter Böök.