Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALUN VIKA KYRKBY 2:12 - husnr 1, VIKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VIKA KYRKA (akt.)
2006-04-30
Interiörbeskrivning
Vapenhuset täcks av ett stjärnvalv, med sköldbåge endast mot långhusets södra mur. Strålarna formar sig i hjässorna till fyra manliga figurer. Väggarna har i panelhöjd bemålats med draperier och fruktgirlander i gråblått (sannolikt 1683)

En tung port klädd med rutig panel för in till kyrkorummet, täckt av tre stora, rikt indelade stjärnvalv, murade samtidigt med ytterväggarna och därför utan sköldbågar. Valv- och väggytorna är i sin helhet dekorerade med efterreformatoriska kalkmålningar, i en övervägande gulröd nyans. Väggfälten har med schablonerade bårder indelats i tavlor, i vilka evangelierna avbildats. Valvribborna omges av slingornament.

Såväl i mittgången som i sidogångar ligger skurgolv av breda bräder, spikade uppifrån, täckta med röda gångmattor. Den slutna bänkinredningens golv är upphöjt. Bänkfasaderna från 1852 har gråmarmorerade fyllningar, bruna ramstycken, samt rödsvarta ramlister. Två obelisker med facklor kröner de främre bänkskärmarna.

I väster finns en orgelläktare på sex fyrkantiga, fasonerade pelare i trä, samt spegelindelad, svagt laserad barriär. Orgelfasaden i barockstil är målad i en blågrå nyans, med förgyllda lister. Söder om orgeln finns fem benvita bänkrader. Läktarens tak har en hyvlad panel med dekorativt måleri.
Vid södra väggen är predikstolen infäst, med korg från mitten av 1600-talet, marmorerad i grått med ornament i gult mot blå botten i fyllningarna, uppläggningar i grönt och andra färger i listerna.

Norra sidokapellet, ”kuren”, används som dopplats, med dopfunten centralt uppställd på ett tre trappsteg högt kalkstenspodium. Ett halvt kupolvalv är slaget och golvet består av tegel med kalkstensfris. Utmed väggarna finns fasta bänkar, målade i stenimiterande nyans. En bevarad bänklucka från 1653 har infogats.

Korets golv ligger två steg högre, belagt med kalksten och gravhällar. Altarringen är indelad med speglar marmorerade i rosa, mörkgrått och blått. Altaret är tegelmurat, putsat och freskomålat i en röd ton som anknyter till väggarnas kalkmålningar, samt täckt av en kalkstensskiva med fem inhuggna kors. På dess bakkant sitter en skulpterad predella, underbyggnaden för ett medeltida altarskåp med enkla flygeldörrar. Bakomvarande fönster har en rikt profilerad omfattning och en stor glasmålning i grisaille, vilken omsluter fem medeltida, målade rutor.

På korets norra sida leder en spegeldörr med fyra fyllningar in till sakristian. Den täcks av två kryssvalv och har skurgolv med tegelfris. På östra sidan finns ett litet altarbord uppställt. Från koret utgår även en tegelmurad trappspindel till gapskullen, med stjärnvalv, tegelgolv och en spetsbågig valvöppning mot koret. Öster om gapskullen finns ett litet bibliotek.