Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALINGSÅS ÖSTAD 45:1 - husnr 111, ANTENS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

2003-10-03
Interiörbeskrivning
Antens kyrka är en salkyrka med smalare kor i öster och ett litet rum på var sida om detta. En vit Kristusbild mot ett rött sammetsdraperi i koret utgör ett samlande blickfång. Det norra rummet är sakristian, som nås genom en öppning i koret, och det södra är ett väntrum med dörr i långhusets östra vägg. Båda har utgång med verandor på utsidan. Vapenhus med huvudentré finns i väster. Kyrkorummet är ljust eftersom västväggen har flera fönster som inte skyms av den lilla orgeln och läktaren inte är fullbred. Som återkommande element finns öppningar med snedställda hörn upptill. All inredning är såvitt känt ursprunglig om inget annat anges.

LÅNGHUS - Långhuset har rymd och ljus med färgsättning i grönt och grått. Taket har öppen takstol och är tillsammans med den öppna bänkinredningen det som tydligast samspelar med exteriörens nationalromantiska utformning. Fyra fönster finns på var långsida och fem i västväggen på läktaren i väster. Läktaren når inte ytterväggarna utan lämnar cirka 1,5 meter på var sida, men i sydväst finns läktartrappan. Mellan koret och bänkarna är en fri yta och korgolvet skjuter ut ett litet stycke framför öppningen. Predikstolen är fästad på östväggen i norr med rektangulär väggöppning till trappan i sakristian. En kista från 1604 är placerad under predikstolen. Vid norrväggen på den fria ytan i öster står ett piano och i nordöstra hörnet ett golvur från 1836. Dopfunten står vid väggen söder om koret. Intill den sitter väggfast hylla och däröver en stor oljetavla från Östads kyrka, nyligen konserverad och placerad i en ny, slät bred träram. I sydöstra hörnet finns en nummertavla och intill den en smidd golvljusstake. Under läktaren står på södra sidan en smidd ljusbärare tillverkad Peter Pettersson från Alingsås. Den har formen av ett träd och tillkom omkring 2000 liksom en klädhängare av svart smide. Stolar är staplade vid trappan, ett litet manöverbord är fäst vid bakre bänken och intill det är ett kyrktorg anordnat vid sydväggen. Tavlor med fotografier hänger på västväggen och visar första grundstenens läggande 1914 , planering av kyrkogården och invigningen av nya kyrkogården 1965. Bänkar, predikstol, altarring, läktarbarriär och nummertavla är laserade milt lindblomsgröna, troligen 1990.
GOLV - Lackat, bruntonat trägolv, troligen original. I öster ligger en matta i bruna toner som når ett stycke upp på koravsatsen.
VÄGG - Väggarna har slätputsats med rätskiva, troligen kalkcementputs, och vitmålats med organisk färg (tidigare grå). Koröppningen i östväggen är lika bred som koret och har sneddade hörn upptill. Över öppningen står i flack båge "Icke som jag vill utan som du" med påspikade bokstäver, eventuellt av eternit. Långsidorna pryds av kraftiga, utskjutande mässingskandelabrar, två på var sida, för ljus med vridna armar och sköldar mitt fram. Vid läktartrappan hänger en stor modern röd väv med de kristna symbolerna fisk, triangel och duva. Elelement av ny modell finns på långsidorna i öster.
Noterat: Färgflagningar med utfällningar bakom.
PORT - Till vapenhuset leder en ursprunglig halvfransk pardörr med tre fyllningar i profilerade ramverk med nyare gulmetalltrycke. Öppningen är stickbågig men dörren är rak och allt gråmålat. Väggen är välvd mot karmen. Dörren fick nuvarande placering 1990.
INNERDÖRRAR - Dörren till sydöstrummet är en gråmålad fyllningsdörr som försetts med masonit åt långhuset.
FÖNSTER - Fönstren är ursprungliga och har vitmålade snickerier. Det västra fönsterparet är mindre men har samma form som övriga med sneddade hörn upptill. Det är breda tvåluftsfönster med inner- och ytterbågar i grunda, vidgade smygar. Mittpost saknas och en bred bräda upptill ger en korsform som delar varje luft i två delar har sex rutor nedtill i profilerade spröjsar och fyra upptill. Små metallhakar håller ihop lufterna och gångjärnen är tidstypiskt spetsiga. Västväggen har på läktaren fem likadana fönster som paret nere i väster, med två lufter spröjsade till sex rutor.
TAK - Vinklat tak öppet till nock med synlig takstol med korslagda bjälkar, gråmålade liksom takbräderna med matt, laserande färg. En högtalare och två mässingskronor hänger från taket.

KOR - Korgolvet är byggt i olika etager med en framskjutande lägsta del med skråställda hörn, därpå knäfallet över hela bredden med en tresidigt framskjutande del och innanför är ett lägre parti i nivå med främsta delen och så sista etagen runt altaret i nivå med knäfallet. Altaret står vid östväggen mot ett rött draperi, flankerat av smidesljusstakar av Arne Skoglund från 1970-talet. I norr är en öppning med rött sammetsdraperi till sakristian.
GOLV - Grön heltäckningsmatta.
VÄGG - Som långhus. Östväggens draperi är av sammet lagt i breda lodräta veck och med en kappa i tre veckade bågar.
PORT - Saknas
FÖNSTER - Saknas
TAK - Plant sekundärt tak av gipsskivor eller dylikt.

FAST INREDNING
ALTARE - Ursprungligt altare av stående bräder och masonit. En stor kopia från 1917 av Thorvaldsens Kristus står på disken.
ALTARUPPSATS - Saknas
ALTARRING - Placerad mellan korväggarna i fem vinklade sträckningar med tresidigt framskjutande parti och grind i norr. Barriären har grönmarmorerade låga balustrar med fyrkantig bas och topp liksom en bredare ansvällning på mitten. Armstöd och knäfall på mattklädd sockel är stoppade och klädda med gulbeige tyg.
BÄNKINREDNING - Två öppna kvarter med mittgång. Bänkarna har en enkel jugendform och når väggarna, även västväggen i norr där det är tio rader, i söder åtta. En bänk är avlägsnad i söder vid västväggen liksom en korbänk för kören. Under läktaren finns en rad i norr med större benutrymme än övriga sedan uppförandet. Gavlarna är rakt avslutade med en kvadratisk prismadekor upptill och utsvängda nedtill mot sitsen. Ryggarna har liggande pärlspånt och på baksidan metallkrokar. Bänkvärme och sittdynor finns. Allt är laserat i lindblomsgrönt, troligen 1990, då den ursprungliga ekådringen övermålades.
PREDIKSTOL - En tresidig korg utan ljudtak fäst på väggen med nedåtsluttande anslutning nedtill. Stilen är traditionell och stram med välsnidade figurer på var sida i fyllningar med sneddade hörn upptill; Jesus i mitten omgiven av Paulus och Petrus. Milt gröna och rosa toner samt sparsamma förgyllningar. Lätt utkragande överstycke med mörkgrått bräm. Bokbräde med blombroderad textil. Öppningen till trappan är försedd med rött sammetsdraperi.
ORGEL - Orgeln syns knappt från långhuset. En låg digital orgel med fyllningar på de raka sidorna i kraftiga lister, öppet spelbord. Orgeln står på snedden i läktarens mittutrymme på andra etagen. Allt är täckmålat olivgrönt utom pedalerna. Märken är Johannus, Modell Rembrandt 2070. Installerad hösten 2003 av Celesta Musik, Lars Ståhle.
LÄKTARE - Läktaren skjuter ut från västväggen på fyra smala kvadratiska pelare som marmorerats i olivgrönt med trappa upp i sydväst. Barriären är rak med tio fyllningar med snedställda hörn upptill och målade olika kristna symboler eller återkommande liksidiga röda kors. Alla figurer har breda strålar av olika längd i krans runt sig och en målad guldrand längs kanterna. Det är en ovanlig dekor. Allt är i gröna toner, mörkare i fyllningarna. Listverken under och över är mycket enkla i mörkgrå färg likt predikstolens bräm. Undertaket har grova bjälkar i djupled med pärlspåntat gråmålat tak och två halvrunda armaturer av vitt glas. Trappan har grön heltäckningsmatta på planstegen och runda mörkfärgade björkledstänger. Trapploppet är inbyggt undertill och har ett litet gråmålat spjälräcke längst ned.
Långhustaket fortsätter över läktaren som är luftig och ljus tack vare de fem fönstren i västväggen. Läktaren har på var sida fyra ursprungliga gradänger med tre grönbeige målade parkbänkar med sittdynor, dvs endast en ryggbräda och inga gavlar. Läktarbarriären har pärlspånt på baksidan med grå eller milt brun täckfärg. En bänk står även längs västväggen. Sex vita högtalare är monterade på väggen i linje med takformen.

SPECIFIKA INVENTARIER
DOPFUNT - Sexkantig ursprunglig dopfunt av trä täckmålad i olivtoner, alltigenom i kantiga former med tegelröda inskurna kompassrosor på cuppans sidor och däröver en skuren pärlstav. En nyare dopskål i hamrat silver ställs på en platta upptill.
NUMMERTAVLA - En smal rektangulär tavla med snedställda hörn upptill och ett fält med ett förgyllt kors på en kraftig fot på fyra stöd med siffrorna hängande på sidorna.

VAPENHUS - Ett brett rektangulärt rum med låg takhöjd, entré och två fönster åt väster och dörr till långhuset mittemot i öster, kaklat wc från 1990 i söder och vita moderna garderober i norr längs östväggen. En ursprunglig rund kollektbössa på träställning står norr om ingången.
GOLV - Mellan dörrarna är det kvadratiska tegelröda klinkerplattor och det norra utrymmet har gråmålat betonggolv.
VÄGG - Vitmålad glasfiberväv.
PORT - Rak pardörr med gråmålad stående pärlspånt med tvärslåar i stickbågig öppning med vitmålad väv ned till karmen av kopparplåt. Skjutregel finns nedtill på ena bladet samt metallbygel för regeln i det andra bladets smidda låsanordning i gammaldags stil. Dörrbladet är även försett med ett trähandtag och ett modernt lås. Dörren gjordes utåtgående 1990.
Noterat: Färgen flagar.
INNERDÖRR - En gråmålad pardörr (flagar också) till långhuset som når upp till taket, rak överkant och tre fyllningar av olika storlek, låg tröskel. Toalettdörren är från 1990, vit och slät med gulmetallvred i vitmålade smala släta foder.
FÖNSTER - Två vitmålade små enluftsfönster i nordväst med inner- och ytterbågar samt trymå emellan. Profilerade spröjsar formar en stående rektangel i mitten och tio kvadratiska rutor runtom.
TAK - Plant tak med modern vitmålad glasfiberväv och likadan glasarmatur som under läktaren.

SAKRISTIA - Ett mycket litet rum med ett fönster åt öster, utgång åt norr, öppning till koret med rött sammetsdraperi i ett ursprungligt, skålat foder samt trappa upp till predikstolen längs västväggen. Öppningen där har också rött sammetsdraperi. Trappan är tidstypisk med tre spjälor mellan en bredare och rund, handhyvlad mäklare. Trappskrubben har vägg av pärlspånt med en liten lucka. Allt i trappan är målat i grå oljefärg utom planstegen som är av lackade bräder och sättstegen är brunmålade. Ny omålad garderob i nordöstra hörnet och skrivbord i samma stil.
GOLV - Mörkpatinerat lackat trägolv lagt på bredden. Kraftigt profilerad golvlist.
VÄGG - Slätputsad vägg som vitmålats likt långhuset. Mässhakarna hänger på en galge från väggen i trappan.
PORT - Ytterdörren har en enkel och rak dörr i stickbågig öppning i grund smyg. Dörrbladet har en masonitskiva applicerad på den ursprungliga pärlspånten som är täckmålad med gråmålad oljefärg.
INNERDÖRR - Saknas
FÖNSTER - Likadant tvåluftsfönster som innan.
TAK - Plant vitmålat tak med sexkantig armatur av gulfärgat glas och bly i smideskedja. Vitmålad smal hålkälslist.

SÖDRA UTRYMMET - Ett väntrum lika litet som sakristian med utgång åt söder likadant fönster åt öster, nyare garderober längs norrväggen, en stickbågig ursprunglig öppning med hyllor åt väster vid dörren till långhuset (metalldörren är avlägsnad men står på vinden). Brädgolvet är brunfärgat och lagt i längdriktningen, organiskt målade putsväggar utom i väster och norr där det är pärlspåntpanel, allt i grönvitt, liksom i det plana grågrönt målade taket med vitmålad smal hålkälslist. Dörren till långhuset har fem fyllningar i profilerat ramverk med en bred liggande fyllning i mitten och två stående på var sida, allt oljemålat i grågrönt. Dörren sitter i likadant profilerat originalfoder som i sakristian, har rakt vitmetallvred och ornerad nyckelskylt. Taket har en lucka i nordöst med nedfällbar stege till vinden. En enkel sittmöbel finns och en tavla av Hartvig Engblad 1947 hänger i sydöst. På östväggen vid dörren är en gammal klädhängare med s-formade metallkrokar monterad.

TORN - Torn saknas men i öster finns en vind över koret och sidorummen samt i väster en takryttare med klocka som beskrivs i det följande.
TORNVÅNINGAR -
VÅNING 1 - Vid luckan i golvet där man kommer upp är en mindre avsats med spikat brädgolv men vidare norrut är en högre nivå där plank och annan bråte samlats, bland annat en avlägsnad bänk. Hela utrymmet är öppet till nock och har putsade väggar med kalkhaltigt bruk i höjd med sydväggen, däröver blottlagd tegelstomme i kryssförband. Längs västväggen leder en öppen trätrappa åt norr vid den gamla kapade murstocken till kaminen. Ett stort öppningsbart fyrluftsfönster vetter åt öster och har samma form som de stora fönstren i långhuset men upptill endast en ytterbåge. Nedre lufterna har åtta rutor var och de övre fyra. Originalhakarna är kvar. Endast grundmålat.
VÅNING 2 - Trappan leder till en landgång över långhuset till takryttaren med klockutrymme i väster. Där hänger en klocka med elektrifierad ringning och rödmålade elektriskt styrda luckor vetter åt alla håll utom öster. Rummet har brädgolv och är öppet upp i takspetsen.