Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE BILLINGEHUS 2 - husnr 1, SANKT LUKAS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT LUKAS KYRKA (akt.)
2002-09-04
Interiörbeskrivning
SANKT LUKAS KYRKA - Kyrkan består av ett runt kyrkorum med vapenhus i väster och sakristia i söder. Koret är placerat i öster. Från sakristian leder en trappa till läktarens förrum. Kyrkorummet domineras av ett brett, rumshögt korfönster med milsvid utsikt. I stort sett alla delar av inredningen är ritade av arkitekten. Den sedan byggnadstiden bevarade, enhetliga interiören har stort symbolvärde.
LÅNGHUS - Kyrkans långhus består av ett runt kyrkorum med trappor utmed västra delen av nordväggen och ramp på trappans motsatta sida. På utsidan av trappor - ramp är ett murat och putsat skrank, som bildar en halvcirkel. Trapporna leder upp till det högre belägna vapenhuset i väster. På rampen, med ca en meters avstånd, sitter runda ljushållare på skaft av svartmålad järnsmide. På mellersta delen av syd - och nordväggar sitter vardera fyra likadana ljushållare. Över öppningen till vapenhuset i väster är en läktare och härunder en orgel. Långhuset uppdelas genom placeringen av stolar i tre grupper med två gångar förutom sidogång utmed det murade skranket mot väster. I nordöstra delen är dopfunten nedanför en textil tavla.
GOLV - Golvet är belagt med brunmelerad heltäckningsmatta. Trappstegen är kantade med gula metallister.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitmålade. Putsen är ojämnt pålagd och innehåller även figurer i låg, diskret relief. På sydväggen kan skönjas en åsna och fiskar samt mot norr bl.a. en ängel och hjärtan.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Dörr mot vapenhus saknas. Öppningen är bred och rektangulär. Mot sakristian i söder är en vit, plan trädörr.
TAK - Det helt runda innertaket av brunmålad trä uppdelas genom en mittcirkel samt ekrar av brunmålade limträbjälkar. Hjulet symboliserar vintergatan. I taket finns glödlampor infattade i svarta cirklar. Lamporna är ordnade i grupper med norra stjärnvalvet som förebild med karlavagnen över dopfunten i nordöst.
KOR - Koret avgränsas från långhuset endast genom knäfallspallar, placerade i halvcirkel framför altaret.
GOLV - Korgolvet är en fortsättning på långhusgolvet.
VÄGG - Korväggen är en fortsättning på långhusväggen.
FÖNSTER - Långhuset har mot öster ett mycket stort korfönster, som utgör altartavla. Fönstret uppdelas genom ett latinskt, brunmålad träkors.
TAK - Taket i korets västra del utgör en fortsättning på långhusets .
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret av naturfärgad furu består av en kraftig skiva samt hela sidor av något tunnare furuplank.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen består av tre kvarter med enkla böjträstolar med ryggbricka. Rygg och sits är stoppade och klädda med blått ylletyg.
PREDIKSTOL - Predikstolen är utformad som en ambo. Den är naturfärgad och odekorerad.
ORGEL - Den vitmålade orgeln från Starup och Son, Danmark, har fyra stämmor stämmor fördelade på en manual. Samtliga register är delade. Orgeln är sedan 1991 försedd med svällare.
LÄKTARE - Den balkongliknande läktaren hänger över ingången till långhuset. Läktarbröstets långsida är konkav och gjord av putsat, vitmålat murverk. Kortsidorna är gjorda av tvärställda, stående, brunmålade brädor.
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARUPPSATS - Altaruppsatsen består av det rumshöga korfönstret mot öster.
ALTARRING - Altarring utgörs av tio knäfallspallar av furu, placerade i halvcirkel. Pallarna av furu är genombrutna med tre mittspjälor. Armstöd och knäfall är stoppade och klädda med blått ylletyg.
DOPFUNT - Funten från 1970 är helt av furu. Dopfunten består av fyra korsställda plankor, upptill med fyllning, samt stor dopskål med plan botten och brätte av mässing.
NUMMERTAVLA - Nummertavlan består av spikar direkt nordväggen.
BONAD - Nordväggens kvadratiska textila bonad pryds av broderier. Motivet i gult, vitt och blått föreställer duvor som rör sig mot ljuset i centrum. Bonaden är gjord av Gerd Allert 1970.
FISK - På sydväggen hänger en fisk, gjord av ett böjt rundjärn.
VAPENHUS - Vapenhuset har mot öster en öppning mot långhus. Ingången är mot norr. Vapenhuset är högre beläget än långhuset.
GOLV - Golvet är likadant som långhusgolvet.
VÄGG - Innerväggar är slätputsade och vitmålade.
PORT/DÖRR - Mot dörren är två dörrar med vindfång emellan. Innerdörr till porten består av en pardörr av brunmålat trä med två glasrutor på vardra dörrblad. Den omges av en rumshög, smal glasruta på varje sida. Porten är av liknande utförande.
TAK - Taket är slätputsat och vitmålat.
SAKRISTIA - Sakristian i söder innehåller ett altare på östra delen av nordväggen. Altaret består av en brunmålad träskiva med helt underrede. På framsidan är ett inlagt kors av samma material. Sakristian innehåller också kontorsmöbler och piano. I väster är ett rum för textilskåp samt längst mot norr en trappa till läktare med förrum.
GOLV - Golvet är belagt med heltäckningsmatta.
TAK - Taket är slätputsat och vitmålat.
VÄGG - Väggen är mot norr av vitmålat tegel och förövrigt slätputsat och vitmålat.
DÖRR - Sakristian har mot öster en hög pardörr med glasruta och omfattningar i brun plåt.
FÖRRUM LÄKTARE - Väster om sakristian är på andra våningen ett förrum som utgör personalrum med sittgrupp.
TAK, VÄGG, GOLV - Se sakristia
FÖNSTER - Mot norr finns rumshöga, smala fönster i form av ytterportens omfattning.
DÖRR - Öppning mot läktaren i öster utgörs av en järngrind med dekor i form av parallella cirklar i två våningar.